ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Βρέθηκε οπλισμός – «μαμούθ» στο φορτηγό πλοίο HADDAD 1 (photos)

Ηράκλειο: Βρέθηκε οπλισμός – «μαμούθ» στο φορτηγό πλοίο HADDAD 1 (photos)

Οι άνδρες των ειδικών αποστολών που ελέγχουν το φορτίο του φορτηγού πλοίου «HADDAD 1» που από τα ξημερώματα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Ηρακλείου, βρήκαν σε 2 από τα 14 κοντέινερ βαρύ οπλισμό.

«Φύλλο και φτερό» έκανε δυο από τα δεκατέσσερα κοντέινερ του φορτηγού πλοίου «HADDAD 1» η ειδική ομάδα που είχε συγκροτηθεί από το Λιμενικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ. Προς το παρόν, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, βρέθηκαν 5.000 όπλα και πυρομαχικά επιμελώς κρυμμένα ανάμεσα σε ντουλάπια και συρταριέρες, γεγονός που δείχνει οργανωμένο σχέδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος κατά την εκφόρτωση, των δύο πρώτων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν φορτωθεί στο ISKENDEROUN Τουρκίας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά που περιείχαν συνολικά 491.950 σφαίρες των 9mm, καθώς και περίπου 5.000 όπλα (καραμπίνες αστυνομικού τύπου), των οποίων η καταμέτρηση ακόμα συνεχίζεται.

Είχαν φροντίσει να κρύψουν πολύ καλά το φορτίο

IMG 0783

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου του πλοίου, δεν αναφέρουν την ύπαρξη των ανευρεθέντων όπλων και πυρομαχικών, ενώ τονίζεται ότι τα όπλα και πυρομαχικά ήταν επιμελώς κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής) στο βάθος των containers, γεγονός που αποδεικνύει την οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει, για την παράνομη μεταφορά των λαθραίων έτσι ώστε σε περίπτωση που γινόταν κάποιος απλός έλεγχος, να μη γινόντουσαν αντιληπτά.

Ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού ανέφεραν ότι τα όπλα αυτά και οι σφαίρες μπορούσαν να εξυπηρετήσουν κανονικά πολεμική χρήση.

Προς το παρόν έχουν γίνει 7 συλλήψεις του πληρώματος, 4 σύριοι, 2 Ινδοί και ένας Αιγύπτιος.

Το χρονικό

Το πλοίο είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του την 29η Αυγούστου από την Αλεξανδρέττα (Iskenderum) της Τουρκίας και είχε δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Μισράτα της Λιβύης. Η έδρα της εταιρείας που ανήκει το πλοίο βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μέχρι σήμερα δεν φέρεται να έχει σχέση και εμπλοκή με ελληνική πλοιοκτησία.

Το πλοίο, με επταμελές αλλοδαπό πλήρωμα, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε, πρωινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από περιπολικό του Λιμενικού, στο οποίο επέβαιναν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) και των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης.

Ο πλοίαρχος του πλοίου, που είναι Σύριος, στην πρώτη του επικοινωνία προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές δηλώνοντας τη μεταφορά άλλων προϊόντων.

Μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί τα κινητά τηλέφωνα των μελών του πληρώματος και τα έγγραφα του πλοίου που εμφανίζουν τους παραλήπτες των εμπορευμάτων, ενώ το πλοίο, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κοντέινερ, αναμένεται να ελεγχθεί και στο εσωτερικό του από ειδικό κλιμάκιο του λιμενικού σώματος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που είχαν φτάσει στις αντίστοιχες ελληνικές, έκαναν λόγο για ύποπτη μεταφορά σημαντικού οπλισμού, ο οποίος ενδεχομένως φορτώθηκε σε λιμάνι της Ουκρανίας, με τελικό προορισμό τη Συρία ή το Ιράκ, ενδεχομένως για την τροφοδοσία στελεχών του ISIS.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης αναφορικά με το περιστατικό προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Για τη σημερινή νέα επιτυχία εντοπισμού και κατάσχεσης πλοίου μεταφοράς παράνομου φορτίου οπλισμού, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Οι συντονισμένες προσπάθειες, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις, το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, η σοβαρότητα στην προετοιμασία και ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών, οδήγησαν στο να εντοπισθεί το εν λόγω πλοίο και η μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Η καταμέτρηση όπλων και πυρομαχικών συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία για αυτή την υπόθεση. ”

Σχετικές ειδήσεις