ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr - Ιστορίες αλληλεγγύης στην Πλατεία Βικτωρίας

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr - Ιστορίες αλληλεγγύης στην Πλατεία Βικτωρίας

Στο πλευρό των εκατοντάδων μεταναστών, που έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα στην πλατεία Βικτωρίας, βρίσκονται πολλοί συμπολίτες μας. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, προσφέρουν το υστέρημά τους για να απαλύνουν έστω και για λίγο τον πόνο αυτών των ανθρώπων – Δείτε μέσα από το φακό του Newsbomb.gr τις συγκινητικές στιγμές που εκτυλίσσονται καθημερινά στο κέντρο της πλατείας

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Κείμενο: Νεφέλη Σκαρλίδου

Το ταξίδι χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη έχει ως ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Πριν πάρουν το δύσκολο δρόμο για κάποια χώρα της Ευρώπης, οι μετανάστες αναζητούν ένα πρόχειρο καταφύγιο σε μια από τις πλατείες της πρωτεύουσας.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας

Οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες από τις εμπόλεμες ζώνες προς τα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια προς τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας. Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας, όπου παραμένουν για δυο με τρεις ημέρες, έως ότου βρουν το μέσο που θα τους μεταφέρει στα σύνορα των Σκοπίων.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως, οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα κατάλυμα για να κοιμηθούν- ένα παλιό στρώμα, ένα χαρτόκουτο -μέχρι να ξημερώσει η ημέρα που θα πάρουν – όπως αναφέρουν - τον δρόμο της ελπίδας.

Σε αυτή τη δοκιμασία, όμως, δεν είναι μόνοι. Κάτοικοι της περιοχής, αλλά και εθελοντές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, τούς βοηθούν με ότι μέσα διαθέτουν προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος των βασικών αναγκών τους.

Με έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης, οι πολίτες βοηθούν διακριτικά προσφέροντάς τους, αγόγγυστα, είδη πρώτης ανάγκης...

Τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και παιχνίδια συγκεντρώνονται καθημερινά για να προσφερθούν στους ανθρώπους που βιώνουν τον δικό τους προσωπικό Γολγοθά.

Η καλή Σαμαρείτισσα της Πλατείας Βικτωρίας

Στην ταλαιπωρημένη πλατεία του κέντρου της Αθήνας, μια πραγματική Σαμαρείτισσα δείχνει καθημερινά εμπράκτως την υποστήριξή της στους μετανάστες. Από το υστέρημά της, αγοράζει ψωμιά και κουλούρια και τα προσφέρει στους «ενοίκους» της πλατείας με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη.

«Όποτε μπορώ έρχομαι και τους βοηθώ», δηλώνει στην κάμερα του Newsbomb.gr η ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία έχει μπει στην καρδιά των μεταναστών, που την χαιρετούν και της μιλούν, όταν τους επισκέπτεται.

Στο πλευρό των μεταναστών και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μετανάστες όπως μπορούμε, εγώ προσωπικά ήρθα από την Ιρλανδία αποκλειστικά και μόνο για να τους συμπαρασταθώ», δηλώνει στην κάμερα του Newsbomb, η Lj Waltt, που μαζί με άλλους 12 ανθρώπους ταξίδεψαν από την Ιρλανδία για να συνδράμουν στο δράμα των μεταναστών.

Σε καθημερινή βάση οι εθελοντές δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν σε αυτούς τους ανθρώπους νερό, φαγητό, σκηνές ή στρώματα.

«Ελπίζουμε με τις κινήσεις μας να φέρουμε ελπίδα, αγάπη και καλοσύνη, και προσπαθούμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τι συμβαίνει στη Ελλάδα», αναφέρει η Lj Waltt, η οποία στην πατρίδα της δουλεύει στο τμήμα ανθρώπινων πόρων μιας εταιρείας.

Δίπλα στους Ιρλανδούς εθελοντές, δραστηριοποιείται και η μη κυβερνητική οργάνωση DROPINN από την Ολλανδία. Η ομάδα τη ΜΚΟ DROPINN βρέθηκε στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα στην πλατεία Βικτωρίας, όπου προσπαθεί με τη σειρά της να απαλύνει τον πόνο των μεταναστών.

Σχετικές ειδήσεις