ΕΛΛΑΔΑ

Το προσφυγικό δράμα στην Ειδομένη της οργής και της απελπισίας (photos)

Το προσφυγικό δράμα στην Ειδομένη της οργής και της απελπισίας (photos)

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έξω από την Ειδομένη καθώς αρκετοί πρόσφυγες από το Πακιστάν, το Ιράν, το Κονγκό και το Μαρόκο έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική πλευρά, μετά και την κατασκευή του φράχτη κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης

Οι Σκοπιανοί επιτρέπουν τη διέλευση από τα σύνορά τους μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ οι υπόλοιποι μένουν πίσω, στήνοντας πρόχειρα καταλύματα υπό δυσχερείς καιρικές συνθήκες, ακόμη και πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται πορείες διαμαρτυρίας μέχρι τη συνοριακή γραμμή από απελπισμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επίμονα να περάσουν και να προχωρήσουν προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Από το σημείο δεν λείπουν, όμως, και οι αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων: εθελοντές, φορείς, συλλογικότητες, απλοί άνθρωποι φέρνουν ό,τι μπορούν από κουβέρτες και τρόφιμα, μέχρι παιχνίδια για τα μικρά παιδιά των προσφύγων, σε μια προσπάθεια να απαλύνουν τον πόνο τους.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Πολλοί είναι οι πρόσφυγες που παίρνουν εκ νέου τον δρόμο της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αδυνατώντας να συνεχίσει το ταξίδι τους προς βορρά.

Κι όλα αυτά σε μια Ευρώπη που εξακολουθεί να εθελοτυφλεί απέναντι σε μια πραγματική καθημερινή τραγωδία, με θύματα ακόμη και μικρά παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις