ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 6.500 τρακτέρ σε κομβικά σημεία στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Πάνω από 6.500 τρακτέρ σε κομβικά σημεία στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Περισσότερα από 6.500 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να έχουν στήσει συνολικά 12 μπλόκα στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων έδειξαν έμπρακτα σε πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλοι επαγγελματικοί φορείς.

Από την προσεχή Κυριακή 24 Ιανουαρίου στα αγροτικά μπλόκα θα βρίσκονται και φορτηγατζήδες και νταλικιέρηδες, ενώ τα εμπορικά καταστήματα σε διάφορους νομούς των προαναφερόμενων περιοχών, εξετάζουν να κατεβάσουν τα ρολά την ημέρα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 28/1, ημέρα εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης Agrotica.

Με το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα να έχει σύρει το χορό των κινητοποιήσεων από τις 15 Ιανουαρίου 2016, πέντε ημέρες αργότερα ξεκίνησαν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους και αυτοί που συντάσσονται με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, ενώ όπως προκύπτει από τις αποστολές του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα μπλόκα, «πολλά στήθηκαν αυθόρμητα και άμεσα, χωρίς να χρειαστεί συντονισμός και γενικές συνελεύσεις και χωρίς να βρίσκονται κάτω από τη σκέπη κάποιας από τις δυνάμεις που έχουν αναδειχθεί».

Αύριο στα Τέμπη καθορίζεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Η σημερινή ημέρα αποτέλεσε για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, την τελευταία που πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς στα οδοστρώματα και αύριο στη μεγάλη συνάντηση που οργανώνεται στα Τέμπη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλα τα μπλόκα της χώρας, φαίνεται ότι «θα αποφασιστεί το επ’ αόριστον κλείσιμο των δρόμων», όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διάφοροι αγροτοσυνδικαλιστές από διαφορετικά μπλόκα.

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, αγροτοσυνδικαλιστές επισήμαναν ότι «οι δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης όχι μόνο δεν μας καθησύχασαν, αλλά μας εξαγρίωσαν ακόμα παραπάνω και πλέον οι κινητοποιήσεις μας θα φτάσουν μέχρι το τέλος». Με ποιηματάκια «θέλουνε να τους πληρώνουμε ευρωπαϊκά και να μας πληρώνουν τριτοκοσμικά», αλλά και με συνθήματα, όπως «λέμε ναι στο σύμφωνο επιβίωσης» και «μην μας στερείτε την ελπίδα», «μην ερημώνετε την ύπαιθρο», οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν προτίθενται να φύγουν από τα μπλόκα, εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το φορολογικό και ασφαλιστικό, όπως οι ίδιοι υπογράμμισαν.

Τα μπλόκα στην Βόρεια Ελλάδα

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1500 τρακτέρ, ενώ το μπλόκο ενδυναμώνεται διαρκώς και ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Σήμερα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών και επιδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στα γραφεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Σήμερα έγινε και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δράμας.

Στο νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πεστριτσίου.

Στο Νομό Πέλλας, έχουν στηθεί τρία μπλόκα συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το σημείο που θα ενωθούν. Σήμερα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά - Έδεσσα στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν την γέφυρα στα Σέρβια στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών - Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα, είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένα στο τι μέλει γενέσθαι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και κλείνουν συμβολικά το δρόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για όχι περισσότερο από δύο ώρες.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ και λίγο πιο κάτω στον κόμβο της Κουλούρας, έχει στηθεί δύναμη άνω των 750 τρακτέρ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθε και ο νομός Χαλκιδικής, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανίων. Σήμερα πραγματοποιήθηκε και συμβολικός αποκλεισμός μισής ώρας.

Σχετικές ειδήσεις