Με απολύσεις, μηνύσεις και συλλήψεις εκβιάζει ο Λαυρεντιάδης στα Λιπάσματα Καβάλας

Newsroom Newsroom

Με απολύσεις, μηνύσεις και συλλήψεις εκβιάζει ο Λαυρεντιάδης στα Λιπάσματα Καβάλας

Την ασυδοσία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε βάρος των εργαζομένων της μοναδικής βιομηχανίας λιπασμάτων που έχει απομείνει στη χώρα, παρακολουθεί ξανά αμέτοχη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΕ 48ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι από σήμερα (26/07/2016) βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς οι απολυμένοι από τα «Λιπάσματα Καβάλας» (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων νυν ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ του ομίλου Λαυρεντιάδη) έφτασαν τους 51 μέσα σε έναν μήνα. Οι τελευταίες έξι απολύσεις έγιναν την Παρασκευή (22/07/2016) με τη διοίκηση Λαυρεντιάδη να φτάνει στο σημείο να απολύει παράνομα και καταχρηστικά τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Σωματείου.

Ο όμιλος Λαυρεντιάδη έβγαλε τον Ιούνιο σε αναγκαστική άδεια τους περίπου 200 εργαζόμενους και από την 1η Ιουλίου τους έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι εδώ και τρεις μήνες το εργοστάσιο στην ουσία είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ η προσπάθεια της εργοδοσίας Λαυρεντιάδη έχει ένα και μοναδικό στόχο, να μετατρέψει το σύνολο των εργαζομένων σε εργολαβικούς, χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Για το σκοπό αυτό, απαιτεί την οικειοθελή παραίτηση με ταυτόχρονη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Τις προηγούμενες μέρες, η μεθόδευση της διοίκησης Λαυρεντιάδη να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με νέες προσλήψεις δίμηνης και τρίμηνης διάρκειας έπεσε στο κενό, αφού πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που τη μια μέρα προσλήφθηκαν και την επόμενη αποχώρησαν αρνούμενοι να παίξουν αυτό το ρόλο.

Η κυβέρνηση περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή, θεωρώντας ίσως ότι έκανε το καθήκον της με την τελευταία τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, και τις ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους του Σωματείου και της εργοδοσίας. Το αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός Εργασίας να αποδεχτεί μεν τα αιτήματα των εργαζομένων, στην πράξη όμως οι απολύσεις και οι μηνύσεις παραμένουν. Πλέον, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και συλλήψεις, καθώς σήμερα το πρωί δύο μέλη του Σωματείου που είχαν συγκεντρωθεί με συναδέλφους τους στην πύλη του εργοστασίου στην Καβάλα, συνελήφθησαν.

apergia lipasmata

Όσο για τη «βιομηχανία μηνύσεων» που έχει στήσει η διοίκηση Λαυρεντιάδη, αυτή συνεχίζεται προκλητικά, ώστε να αποφύγει τις αποζημιώσεις, χρησιμοποιώντας ένα νόμο της δεκαετίας του 1920! Οι προφάσεις τις οποίες επικαλείται «έχουν το στοιχείο της γελοιότητας όπως αυτό της διατάραξης οικιακής ειρήνης (!!!) μέχρι την προβοκατόρικη μήνυση για εμπρησμό στο λόφο απέναντι από το λιμάνι Φίλιππος Β’, λες και οι αγωνιζόμενοι εργάτες που παλεύουν για να μην είναι δούλοι του 21ου αιώνα, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα είναι τρομοκρατική οργάνωση!!!» αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) καταγγέλλει:

«Ο καταδικασμένος από την Ελληνική Δικαιοσύνη για σωρεία εγκλημάτων και υπόδικος για μια σειρά από άλλα κ. Λαυρεντιάδης:

• συνεχίζει απτόητος να παίζει επικίνδυνα επιχειρηματικά παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών,
• εκφυλίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων,
• γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους εποπτικούς φορείς της Πολιτείας (ΣΕΠΕ, ΟΜΕΔ κτλ.), τα αρμόδια υπουργεία και την Ελληνική Δικαιοσύνη,
• απαξιώνει τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας,
• παίζει με την Ασφάλεια όλης της περιοχής της Καβάλας στερώντας από μια επικίνδυνη χημική βιομηχανία όλο το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό,
• προκαλεί κοινωνική αναστάτωση "πληγώνοντας" ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή».

elfe33

Αντιπροσωπεία του Σωματείου αποκάλυψε δε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αντίγραφα από τις ατομικές συμβάσεις που προωθεί η διοίκηση Λαυρεντιάδη, καθώς και ένα κατάπτυστο κείμενο το οποίο εκβιάζονται να υπογράψουν εργαζόμενοι, για να δηλώσουν ότι δεν τους εκπροσωπεί το Σωματείο. Οι εργαζόμενοι πιέζονται να στέλνουν εξώδικα στο Σωματείο με τα οποία ανακοινώνουν ότι δεν θέλουν να είναι μέλη του, γιατί αυτό έχει οδηγηθεί σε «εκτροχιασμό» και «παράγει παράνομες συμπεριφορές»!

Με την ατομική σύμβαση εμφανίζεται ο εργαζόμενος να δέχεται ότι θα αλλάζει διαρκώς πόστο, καθώς θεωρούνται αποτέλεσμα «ελευθεριότητας» της εταιρείας και δεν αποτελούν «αντάλλαγμα εργασίας». Δηλώνεται ότι αν μεταβληθεί η εργασιακή ή οικογενειακή κατάσταση δεν αυξάνεται ο μισθός, ενώ η εταιρεία έχει το δικαίωμα να αλλάζει μονομερώς το ωράριο από σταθερό σε διακοπτόμενο και ως προς τον αριθμό των ωρών. Ως ωράριο ορίζεται μόνο ο χρόνος πάνω στη μηχανή, ενώ είναι αναγκαστικές οι υπερωρίες.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΟΕΧΒΕ για τις νέες απολύσεις και την προκήρυξη των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων:

«ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ... ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ... ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙΤΕ!!!

Σε άλλες έξι παράνομες και καταφανώς καταχρηστικές απολύσεις χωρίς αποζημίωση προχώρησε σήμερα η Διοίκηση της ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ανεβάζοντας το σύνολο των απολυμένων από τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας σε... 51 μέσα σε διάστημα ενός περίπου μήνα! Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων που, από τις αρχές Απριλίου, δίνουν κυριολεκτικά «στον δρόμο» τον δικό τους Αγώνα για Δικαίωμα στην Εργασία με Αξιοπρέπεια και Ασφάλεια για όλους...

Πραγματικά, απορούμε: από πού αντλεί αυτό το απύθμενο θράσος ένας άνθρωπος γνωστός, χρόνια τώρα, τόσο στην Κοινή Γνώμη όσο και την Ελληνική Δικαιοσύνη για το θεάρεστο επιχειρηματικό του "έργο"; Ποιος του δίνει το δικαίωμα να συνεχίζει να προκαλεί με τις ακραίες και αδικαιολόγητες ενέργειές του; Κανείς πλέον δεν πρέπει να σιωπά! Η Κυβέρνηση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι τοπικοί άρχοντες του Νομού Καβάλας... ΟΛΟΙ υποχρεούνται με φανερές και συγκεκριμένες ενέργειες να πάρουν ξεκάθαρη θέση σήμερα κιόλας!

Ή ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ... Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
Ή ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΤΗ... Ή ΜΕ ΤΟ ΘΥΜΑ!

Οι μεθοδευμένες "επιθέσεις" που γίνονται εδώ και μήνες στους εργαζόμενους με μπράβους, με εκφοβισμούς, με ψεύτικες μηνύσεις, με απολύσεις, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο και σε κανέναν να μένει αδιάφορος και αμέτοχος! Αν κάποιοι επιμένουν ακόμα ότι είμαστε Κράτος Δικαίου με κανόνες που σέβεται τόσο τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις εργαζομένων αλλά και επιχειρηματιών, ας εξηγήσουν στην Ελληνική Κοινωνία πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται στον Κύριο αυτό, να ιδρύει εταιρείες "φαντάσματα" και να μεταβιβάζει το παραγωγικό έργο σε αυτές έχοντας ως στόχο την πτώχευση της μητρικής εταιρείας και τα 300 και πλέον εκατομμύρια χρέος που ο ίδιος συσσώρευσε σε αυτήν, να τα χρεώνεται και πάλι ο ήδη εξαντλημένος Ελληνικός λαός. Και μάλιστα, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις είτε βάζουν "λουκέτο" είτε "μεταναστεύουν" στο εξωτερικό, μην μπορώντας να αντέξουν την "ασφυξία" του οικονομικού περιβάλλοντος που άλλοι δημιούργησαν για αυτές.

Ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση, γιατί ανέχεται ακόμη έναν "επιχειρηματία" που εδώ και μήνες εμπαίζει την ίδια και τους φορείς της, αρνούμενος να προσκομίσει τα οικονομικά στοιχεία που του ζητούνται, που δεν προσέρχεται σε ειλικρινή διάλογο και που, εν τέλει, όχι μόνον αδιαφορεί πλήρως αλλά και δηλώνει "ενοχλημένος" από την επίσημη θέση του υπουργείου Εργασίας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του οποίου με τον πλέον επίσημο τρόπο, ξεκάθαρα και δημόσια, αποδέχθηκαν ότι οι ενέργειες των τελευταίων μηνών συνιστούν κατάφορη καταστρατήγηση των Εργασιακών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ

Ποιος είναι ο ρόλος ενός Κράτους που θέλει ακόμα να λέγεται "Κράτος", αν όχι να θεραπεύει τα κακώς κείμενα, να επιβάλλει τους κανόνες, να διαφυλάττει τη νομιμότητα και να υπαγορεύει τους νόμους που θα πρέπει να διέπουν την "υγιή" επιχειρηματικότητα στη χώρα;

Ο καταδικασμένος από την Ελληνική Δικαιοσύνη για σωρεία εγκλημάτων και υπόδικος για μια σειρά από άλλα κ. Λαυρεντιάδης:
• συνεχίζει απτόητος να παίζει επικίνδυνα επιχειρηματικά παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών,
• εκφυλίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων,
• γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους εποπτικούς φορείς της Πολιτείας (ΣΕΠΕ, ΟΜΕΔ κτλ.), τα αρμόδια υπουργεία και την Ελληνική Δικαιοσύνη,
• απαξιώνει τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας,
• παίζει με την Ασφάλεια όλης της περιοχής της Καβάλας στερώντας από μια επικίνδυνη χημική βιομηχανία όλο το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό,
• προκαλεί κοινωνική αναστάτωση "πληγώνοντας" ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μέχρι σήμερα "πληρώσει" ακριβά τα παιχνίδια του εν λόγω κυρίου, χάνοντας τις θέσεις εργασίας τους. Εκατοντάδες αθώοι μικροεπενδυτές έχουν "ληστευθεί" από την "επιχειρηματική" του δράση. Εκατομμύρια ευρώ χρέη έχουν φορτωθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού μέσω των τραπεζικών (θαλασσο)δανείων που απλόχερα τού χορηγούσαν "χέρι-χέρι" Τραπεζικό και Πολιτικό Σύστημα.

Τι άλλο χρειάζεται να δει επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση για να απομακρύνει τον κ. Λαυρεντιάδη; Τι άλλο χρειάζεται να δουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης; Πότε θα σταματήσουν τα μισόλογα και την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" και θα πάρουν ξεκάθαρη θέση; Οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, θα αντισταθούν μέχρι τέλους στη βαρβαρότητα! Το Συνδικαλιστικό Κίνημα στέκεται δίπλα τους!

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016, ξεκινάνε οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στον κλάδο των Λιπασμάτων που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας. Το σύνθημα του αγώνα πλέον, δεν μπορεί παρά να είναι ένα και μοναδικό:

ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ Ο ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ!».

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Χωρίς Δακτύλιο όλο το καλοκαίρι το κέντρο της Αθήνας

05:00

Σία Κοσιώνη: Ο διαφορετικός Μάιος που έζησε και το δημόσιο ευχαριστώ! (Photos)

04:40

Σεισμός νότια της Κρήτης (pics)

04:20

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 5,2 εκατ. ευρώ σε 1.126 δικαιούχους (pics)

04:00

Αγίου Πνεύματος - Πότε «πέφτει»: Όλες οι αργίες που απομένουν για το 2020

03:45

Πύρρος Δήμας: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τη σύζυγό του που έφυγε από τη ζωή (Photos)

03:30

Βρείτε τις διαφορές: Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι παρατηρητικότητας για παιδιά (vid+pics)

03:15

ΗΠΑ: Σε «ανθρωποκτονία» οφειλόταν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση

03:00

Βγάζουν μάτι: Τα μεγαλύτερα λάθη που έχουν γίνει ποτέ σε ταινίες

02:59

ΗΠΑ: Για τρομοκρατία μίλησε Τραμπ - Ανακοίνωσε την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών»

02:45

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στην Πτολεμαΐδα - Αισθητός σε αρκετές περιοχές (pics)

02:30

Δώσε βάση: Αυτά είναι τα μυστικά της ζωής

02:27

Ο καιρός ήταν βροχερός και η Φαίη Σκορδά απόλαυσε το ουράνιο τόξο με ένα φοβερό outfit! (Photos)

02:20

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε για τους προσκυνητές το Άγιον Όρος - Με κανόνες η είσοδος

02:00

Κορονοϊός στην Αίγυπτο: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από COVID-19

01:45

Παιδικό έκζεμα: Υπάρχουν επιπτώσεις στην οικογένεια;

01:31

Αγνώριστη: Δες πώς είναι σήμερα η Σοφία Αλιμπέρτη! (pics)

01:20

Οι ταραχές στις ΗΠΑ δεν επηρέασαν τη Wall Street - Μικτές τάσεις στο πετρέλαιο

01:10

MasterChef: Ο επικός διάλογος Βαρθαλίτη - Σταυρή και το πειραχτήρι... Λεωνίδας Κουτσόπουλος!

00:55

Κόβεις τα λεμόνια στη μέση; Σταμάτα άμεσα! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος (pics)

00:43

Αυτό το εντυπωσιακό πείραμα με τη μαγειρική σόδα αξίζει να το δοκιμάσετε (vid)

00:40

Ενδοπορικό καρκίνωμα: Τι είναι & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού (έρευνα)

00:30

Πρόσεχε: Τι να μην κάνεις στο πρώτο ραντεβού!

00:26

Κορονοϊός στο Πακιστάν: Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες «να ζήσουν με τον ιό»

00:15

Ζώδια Σήμερα 02/06: Ερωτικές διεκδικήσεις και αντιζηλίες

00:10

Σαν σήμερα το 1978 έφυγε από τη ζωή o Σαντιάγο Μπερναμπέου

00:01

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Έτσι θα δούμε το ντέρμπι της Τούμπας

23:58

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 373.439 οι νεκροί - Περισσότερα από 6.220.110 τα κρούσματα

23:58

Θρήνος για την 23χρονη Αλεξάνδρα: Πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας

23:54

Γαλλία: Αντιρατσιστική διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι

23:50

Η Πάμελα Άντερσον φοράει ακόμα το σέξι μαγιό της! (pics)

23:49

Χάρι – Μέγκαν: «Σφαλιάρα» για το ζευγάρι

23:46

Ανατριχίλα: Δείτε τι βρήκαν μέσα στις μπανάνες που αγόρασαν (pics)

23:45

Πάθαμε πλάκα! Δες τι τρομακτικό ήταν σε δρόμο στην Εύβοια

23:44

Τρόμος για 18χρονο ψαροντουφεκά! Η «συνάντηση» που τον έκανε να «παγώσει»

23:44

Τρόμος! Δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που κατέγραψε η κάμερα στον κήπο του (pics)

23:44

MasterChef spoiler: Αυτοί οι 3 παίκτες φεύγουν αυτή την εβδομάδα

23:43

Χαμός σε παραλία! Άγριο ξύλο – Επιτέθηκε σε γυναίκες (pics)

23:42

Λαχταριστή, νόστιμη και εύκολη συνταγή για παγωτό cookies με 3 υλικά (vid)

23:40

ΗΠΑ - διαδηλώσεις: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της νύχτας

23:40

Ελ Σαλβαδόρ: Η τροπική καταιγίδα Αμάντα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της - Είκοσι νεκροί

23:38

Επίθεση με βιτριόλι: Η «ώρα μηδέν» για την «μαυροντυμένη» - Το βίντεο που την «καίει»

23:30

Λευκός Οίκος: Το κίνημα Antifa θα διωχθεί ως «εγχώρια τρομοκρατική» οργάνωση

23:29

H επική αντίδραση μαθητή όταν είδε τον Μητσοτάκη στο σχολείο του που έγινε viral (vid)

23:20

Σαν σήμερα: γεννιέται η γυναίκα που γούσταραν όλοι οι άντρες!

23:05

MasterChef: Ποιος παίκτης φόρεσε τη μαύρη ποδιά; Η απογοήτευση και τα κλάματα (Photos-Video)

23:01

Πιτίνο για τη δολοφονία Φλόιντ: «Οι διαμαρτυρίες είναι υγιείς, αλλά να προσέχετε για τον κορονοϊό»

23:01

Καρκίνε, Σκορπιέ και Ιχθύ, αυτό το στοιχείο θα σε καταστρέψει!

23:00

Άγρια δολοφονία στη Βούλα: Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. - Πώς παρουσιαζόταν το θύμα στους γείτονες

22:56

«Aνθρωποκτονία» ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ – «Κόλαφος» το πόρισμα του ανεξάρτητου ιατροδικαστή

22:47
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved