ΕΛΛΑΔΑ

Εύσημα στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού

Εύσημα στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού
Εντυπωσιασμένος ο αρμόδιος συντονιστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Παρά τα σημαντικά προβλήματα και τα αλλεπάλληλα επεισόδια στα νησιά του Αν. Αιγαίου λόγω της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών στα hot spots, ο Μάρτιν Φερβέι τόνισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο στην διαχείριση του προσφυγικού, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σήμερα (26/09) στις Βρυξέλλες

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε διάστημα ενός έτους», ανέφερε ο Μάρτιν Φερβέι, επισημαίνοντας τη «στενή» και «καλή» συνεργασία με τις ελληνικές αρχές η οποία, όπως είπε «έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν κινδυνεύει από κατάρρευση, σημειώνοντας πως τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία είναι «προσηλωμένες» στην εφαρμογή της, καθώς και ότι έχει φέρει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, μέσα σε διάστημα 12 μηνών, οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά, από μόλις οκτώ το 2015 σε 676 μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι αφίξεις έχουν μειωθεί θεαματικά από 5.000 ημερησίως κατά μέσο όρο σε μόλις 100, έχουν φτιαχτεί δομές για την μόνιμη φιλοξενία 60.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, ενώ βελτιώνεται και η απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο 24.000 είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση στην ΕΕ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συνολικά κάτι παραπάνω από 4.000 μετεγκαταστάσεις.

Ο Μάρτιν Φερβέι υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υφίστανται ακόμα σημεία τα οποία, προκαλούν «ανησυχία» και στα οποία υπάρχει ανάγκη για περισσότερη πρόοδο. Αυτά τα σημεία σχετίζονται κυρίως, με την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες στα νησιά.