ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Στη Βουλή ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά τις έντονες αντιδράσεις, προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις του τελικού κειμένου...

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα για να συζητηθεί, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν, κυρίως από την πλευρά των πρυτάνεων, προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις του τελικού κειμένου, κυρίως αναφορικά με τη σύνθεση του νεοσύστατου συμβουλίου διοίκησης, το οποίο είναι επιφορτισμένο και με την εκλογή του πρύτανη.

Σύμφωνα με την αρχική διάταξη του νομοσχεδίου, το 15μελές όργανο θα αποτελούνταν από επτά πανεπιστημιακούς, επτά έξω-πανεπιστημιακούς και έναν φοιτητή. Στο κείμενο που τελικά θα συζητηθεί αναμένεται η αναλογία αυτή να αλλάξει υπέρ των πανεπιστημιακών, σε οκτώ προς επτά ή οκτώ προς έξι.

Την ίδια στιγμή οι πρυτάνεις έχουν καλέσει για σήμερα τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου.

Οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις τους στη σύνταξη του νομοσχεδίου και κάνουν λόγο για αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου και κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

Ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν διατυπώσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως οι: Κώστας Καρτάλης και Σπύρος Βούγιας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται αμετακίνητη και διαμηνύει ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.