ΕΛΛΑΔΑ

Ελπίδα για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στην Ελλάδα

Ελπίδα για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στην Ελλάδα

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάστηκε την Τρίτη (07/02) από τα Παιδικά Χωριά SOS το πρόγραμμα μετακίνησης βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια και την αποκατάστασή τους σε ανάδοχες οικογένειες.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Το «παρών» έδωσε ως συντονίστρια της συνέντευξης Τύπου η δημοσιογράφος Σοφία Παπαιωάννου, η Ελένη Καλογεροπούλου, ο γ.γ του Παιδικού Χωριού sos κ. Γιώργος Πρωτόπαππας, ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS κ. Στέργιος Σιφνιός, η κ. Μυρτώ Ξανθοπούλου από Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και πολλοί ακόμα εκλεκτοί καλεσμένοι όπως η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου.

Με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και τη συνεργασία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής με τα Παιδικά Χωριά SOS ξεκινά το εν λόγω πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης, δίνοντας παράλληλα σε αυτά τα παιδιά την ελπίδα για ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, σε ανάδοχες οικογένειες.

Όπως υπογράμμισε στην ομιλία της η Κ. Θεανώ Φωτίου, «Για εμάς στο υπουργείο σήμερα παρά τη βροχή είναι μια ηλιόλουστη ημέρα γιατί πραγματικά από την πρώτη στιγμή που μπήκα μέσα στο υπουργείο μας ειπώθηκε ως ένα μεγάλο αίτημα αυτό που υλοποιείται σήμερα εδώ. Σήμερα, έχω στα χέρια μου το πρώτο draft του νέου νόμου που σε ένα μήνα θα είναι στη Βουλή. Του νέου νόμου για την οργάνωση και τη λειτουργία χώρων αναδοχής και φιλοξενίας ανηλίκων».
Ο σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να εκλείψει οριστικά το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής παιδιών σε νοσοκομεία, να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους και παράλληλα να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» από κατάλληλα εκπαιδευμένους και προετοιμασμένους γονείς με σκοπό να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Παιδικών Χωριών SOS κ. Γιώργο Πρωτόππα αλλά και τον διευθυντή κοινωνικής εργασίας και έρευνας των χωριών SOS κ. Στέργιο Σιφνιό το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα καθώς τα πρώτα βρέφη από τα Μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» έχουν ήδη μετακινηθεί στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο κ.Σιγνιός, «Το πρόγραμμα υποδέχεται βρέφη από όλα τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας με στόχο η παραμονή τους στο νέο φιλόξενο χώρο που δημιουργήθηκε στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» να μην υπερβαίνει τους 9-10 μήνες. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες».

Έτσι, στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος, προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών συνολικά.

Πώς γίνεται κάποιος ανάδοχος γονιός

Κατάλληλοι ώστε να γίνουν αναδοχοι γονείς είναι όσες οικογένειες αποτελούνται από συζύγους με ή και χωρίς παιδιά, μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 30 έως 60 ετών.

Οι γονείς που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς, με θέληση για προσφορά ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στα παιδιά άλλων γονιών για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσία Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς:

• Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με το γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών
• Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος
• Πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με το συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού
• Νομική συνδρομή
• Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο)
• Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας
• Παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας 2 ετών

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι οι 32 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί καθώς θα στελεχώνεται από: Επιστημονικό Υπεύθυνο, Παιδοψυχίατρους, Παιδίατρο, Ψυχολόγους, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Βρεφονηπιοκόμους, Νομικό Σύμβουλο, Βοηθό Λογιστή, Γραμματείς, Βοηθητικό προσωπικό.

Σχετικές ειδήσεις