ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Κατεβαίνουν την Τρίτη στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Μπλόκα αγροτών: Κατεβαίνουν την Τρίτη στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Ειδήσεις για αγρότες:Σταθεροί στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου - Σε στάση αναμονής οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας -Απόβαση στην Αθήνα και συλλαλητήριο στις 8 Μαρτίου αποφάσισαν οι αγρότες της Κρήτης

4046727
platikabos larisa4
agrotes3
agrotes4
agrotes2

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους αγρότες στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Παράλληλα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να ενώσουν τη φωνή τους με τους μικρομεσαίους αγρότες.

Στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (12 μ. - 3 μ.μ.), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (12.30-15.30), όπως και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου) για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, των δήμων και της Περιφέρειας.

Σημειώνεται επίσης ότι στο συλλαλητήριο θα παραβρεθεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 13:30 μετά το μεσημέρι στην Πλατεία Βάθη στην Αθήνα.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της συνάντησης με τον Δραγασάκη

Η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσων συντάσσονται με αυτήν, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 15/2, στις 16:00, στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, υπογράμμισε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) το μέλος της, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας.

«Η εξέλιξη αυτή, που μας επιβεβαιώθηκε σήμερα, δίνει νέα βαρύτητα στη συνάντηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με την ελληνική κυβέρνηση», μας επισήμανε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας πως «η ευθύνη μας είναι μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε πυρετώδεις προετοιμασίες και συζητήσεις, ώστε να θέσουμε επί τάπητος τα αιτήματά μας με ακρίβεια και σοβαρότητα. Στόχος να βρεθούν εκείνες οι λύσεις, που χωρίς να κοστίζουν, ωστόσο θα δώσουν ανάσα σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με τη γη».

Ο κ. Καμπούρης επισήμανε ότι υψηλά στην ατζέντα της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται το θέμα του καθορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Στην κατηγορία αυτή, όπως διευκρίνισε, πρέπει να κατατάσσονται αυτοί το εισόδημα των οποίων προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. «Με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι στη συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να ακούσουν προτάσεις που θα ...λασκάρουν τη θηλιά του υψηλού κόστους παραγωγής που τους πνίγει, αλλά και την προώθηση μέτρων, που όπως υποστηρίζουν μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό, και να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη επερχόμενη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας τόνιζαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ότι «παραμένουμε στα μπλόκα μας και προγραμματίζουμε συμβολικού τύπου κινητοποιήσεις, παραμένοντας σε εγρήγορση για κλιμάκωση εάν κριθεί απαραίτητο».

Στο... στρατόπεδο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, οι συντασσόμενοι με αυτήν, παραμένουν μεν αμετακίνητοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει, εστιάζουν ωστόσο την προσοχή τους στη συγκέντρωση του αγροκτηνοτροφικού κόσμου για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

«Περιμένουμε περισσότερους απο 2.000 συμμετέχοντες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Οι αγρότες της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, σε γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «δεν συμφωνούμε σε κομματικού τύπου διοργανώσεις, όποιος και αν τις προγραμματίζει».

Στο πλαίσιο αυτό και με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν ήδη δημιουργήσει νέο μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης, το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, είναι μια κίνηση που κερδίζει έδαφος στις μεταξύ τους συζητήσεις, ολοένα και περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο των Ευζώνων, είναι στημένο από τις 30/01, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας να κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Έτσι, κλειστή εξακολουθεί να είναι απο τις 30/1 η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι Νομού Σερρών, που απά τις 25 Ιανουαρίου έχουν στρατοπεδεύσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα απο τα χωράφια. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, συνεπεία της αστυνομικής δύναμης.

Στο μπλόκο τους στα «πράσινα φανάρια», επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και συνεχίζουν τον επ' αόριστο αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής και στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, Άγιο Μάμα, στο δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η παρουσία τους είναι σαφή ένδειξη στήριξης στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και προετοιμάζοντας τον κόσμο τους για μετάβαση στο συλλαλητήριο της 14/02. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι και όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου «δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας όπου μας χρειάζονται».

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/01 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών.

Σε στάση αναμονής η Δυτική Μακεδονία

Σε στάση αναμονής λόγω της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας ωστόσο στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Έδεσσας έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλλιος Δεμερτζίδης.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού

Σε περισσότερους από 50.000 ανέρχονται ήδη οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που έβαλαν την υπογραφή τους στην προσφυγή που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά του ασφαλιστικού νόμου.

Οι «κάλπες» στήθηκαν στις 8 του μηνός και θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 20, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι υπογραφές θα ξεπεράσουν τις 100.000 και τόνισε: «Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μεν από μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ωστόσο πλέον έχει πάρει πανελλαδική διάσταση και αυτό επιθυμούμε. Άλλωστε, εμείς στην Πανελλήνια δεν διεκδικούμε εύσημα, ούτε και καρέκλες, απλώς παλεύουμε για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, οι δύο δικηγόροι των αγροτών εργάζονται εντατικά, «προκειμένου να βρουν τα τρωτά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Η πρωτοβουλία για την προσφυγή των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και άλλων εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού νόμου, γνωστοποιήθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα του «Farmer Union».

Λάρισα: Έτοιμοι για το συλλαλητήριο

Με το βλέμμα στο αυριανό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο βρίσκονται οι αγρότες των μπλόκων του νομού, που οργανώνονται με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.

Χθες συνταξιοδοτικά σωματεία, αλλά και μέλη της ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων της Αθήνας, βρέθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγρότες.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες από το μπλόκο της Μελούνας και από το Δαμάσι, καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, τονίζοντας σε κάλεσμα πως η συμμετοχή όλων είναι σημαντική.

Αντίθετα οι αγρότες του μπλόκου του Πλατυκάμπου αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με τα συναρμόδια υπουργεία και να συζητήσουν τα αιτήματα τους.

Υπενθυμίζεται, πως κλειστή και στα δύο ρεύματα παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης σε Νίκαια και Πλατύκαμπο. Επίσης, συνεχίζουν τις απογευματινές ώρες τον αποκλεισμό της Ε.Ο Λάρισας - Κοζάνης οι αγρότες από τον μπλόκο της Μελούνας, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο Λάρισας - Τρικάλων προχωρούν από 15:00 με 17:00, οι αγρότες του μπλόκου της Ραχούλας.

Κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα

Με συμβολικό κλείσιμο του οδικού κόμβου Μεσογγής ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, σήμερα (13/02) το πρωί, οι Κερκυραίοι αγρότες, συμμετέχοντας πλέον ενεργά στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Κερκυραίοι αγρότες είχαν προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις τους κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 23 του Ιανουαρίου, με το Περιφερειακό Συμβούλιο να εντάσσεται τότε στο πλευρό των αγροτών θέτοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη της τοπικής παραγωγής στα Ιόνια και τη διασύνδεση των παραγωγικών δυνάμεων τόσο μεταξύ τους όσο και με τον τουριστικό κλάδο.

«Οι αγρότες της Κέρκυρας βρίσκονται σήμερα στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτών της Νίκαιας να συμμετέχουν ενεργά στο κοινό αγώνα των αγροτών για να προστατέψουν το επάγγελμα του αγρότη, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με πολλούς αγώνες και σκληρή δουλειά, να απενταχθούν από τα σκληρά ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας Βασίλης Αρμενιάκος.

Η μηχανοκίνητη πομπή των αγροτών, που ξεπερνά τα εκατό οχήματα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ πρόκειται να οδηγηθεί στο κέντρο της πόλης με προορισμό να φτάσει στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κέρκυρας.

Οι Κερκυραίοι αγρότες πέραν των κοινών αιτημάτων με τους πανελληνίους αγροτικούς συλλόγους διεκδικούν την άμεση επίλυση και τοπικών ζητημάτων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον δήμο Κέρκυρας. Μεταξύ αυτών είναι η αγροτική οδοποιία που όπως καταγγέλλουν, «είναι ανύπαρκτη» και η έκπτωση στην κατανάλωση του νερού από τον δήμο Κέρκυρας.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Κέρκυρα ξεκίνησαν μετά από περιοδείες κλιμακίων της ΟΑΣΚ και των Αγροτικών Συλλόγων και με συσκέψεις και συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις κοινότητες Άνω και Κάτω Παυλιάνα - 'Αγιο Ματθαίο - Αγίους Δέκα - Γιαννάδες - Βαλανιό - Καρουσάδες - Νυμφές - Αυλιώτες - Βελονάδες - Λευκίμμη - Περιβόλη και Αργυράδες.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μηχανοκίνητη κινητοποίηση των Κερκυραιών αγροτών. Παλεύουμε ενωμένοι και βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά» ανέφερε ο Βασίλης Αρμενιάκος.

Πελοπόννησος

Δόθηκε χθες Κυριακή στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, την οποία είχαν κλείσει αγρότες της Αιγιάλειας.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους, οι αγρότες έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα.

Στην Αθήνα οι αγρότες της Κρήτης

Συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι αγρότες της Κρήτης, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στις επιταγές των δανειστών.

Το παγκρήτιο συντονιστικό όργανο των αγροτών, αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με απόβαση στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου 2017 και συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς του κλάδου.

Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ έγινε σε φορτισμένο κλίμα, με φόντο τα προβλήματα των αγροτών, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου επέμειναν στην δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα «οργώσουν» τα χωριά της ενδοχώρας σε ολόκληρη την Κρήτη προκειμένου το συλλαλητήριο της Αθήνας να έχει τη δυναμική που θέλουν οι αγρότες ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Στάση εργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέλοντας να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πραγματοποιήσουν αύριο, ημέρα του αγροτικού συλλαλητηρίου, παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας.

Στόχος τους, όπως αναφέρουν είναι να «εκφράσουν εμπράκτως τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μικρών και μεσαίων αγροτών».




Σχετικές ειδήσεις