ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (photos&videos)

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (photos&videos)

Ειδήσεις για αγρότες: Τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, οι οποίοι διοργάνωσαν σήμερα πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, διεκδικώντας κυρίως αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

Αγρότες από διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Βάθη και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ, Νικόλ Παπάζογλου, Λευτέρης Παρτσάλης

Οι αγρότες μάλιστα προχώρησαν και σε μία συγκινητική κίνηση. Συγκεκριμένα είχαν φέρει μαζί τους ένα φορτηγό γεμάτο με ενάμισι τόνο λάχανα, κι ενώ αρχικά είχαν σκοπό να τα πετάξουν μπροστά στη Βουλή, ωστόσο, άλλαξαν γνώμη και τα μοίρασαν στον κόσμο.

unnamed 7

Σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπούτας, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πραγματοποιούμε το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο και καλούμε όλο το λαό της Αθήνας που υποφέρει από αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας δείξει αλληλεγγύη. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Το «παρών» στο συλλαλητήριο των αγροτών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρώην Γ.Γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.

«Οι αγρότες εδώ σήμερα από την Αθήνα», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «στέλνουν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα καταδίκης αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, καταδίκης συνολικά της ΕΕ, ενάντια σε όλους αυτούς που τους ξεκληρίζουν από το βιος τους, από τη γη τους. Κλιμακώνουν τον αγώνα τους σε συμμαχία και ενότητα με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων. Η νίκη θα είναι δική τους. Ενωμένοι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να νικήσουμε».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του, αφού χαιρέτισε το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «καλούμε τους αγρότες να σταματήσουν τις στείρες διαιρέσεις και να ενωθούν ως μια γροθιά μαζί με τους εργαζόμενους μισθωτούς και τις μικρομεσαίες επαγγελματικές τάξεις, σε ένα μεγάλο μέτωπο για την δημοκρατική ανατροπή στη χώρα, για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και λιτότητα, που θα στηρίζει το αγροτικό νοικοκυριό, την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής και την πρωτογενή ανάπτυξη».

Στο συλλαλητήριο δε συμμετέχουν και παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία, εκπρόσωποι των οποίων αύριο το απόγευμα θα λάβουν μέρος σε ευρεία σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών.

agrotes athina12 1

Από νωρίς στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με δύο κλούβες να έχουν κλείσει την Αχαρνών, ενώ έκλεισαν όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία.

agrotes athina1 1

Στο σημείο έφτασαν πρώτοι -οργανωμένα- οι αγρότες της Κρήτης.

agrotes athina5 1

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανώλης Καρκαβάτσος:

Υπενθυμίζεται ότι στις έξι σήμερα το πρωί, έφτασαν με πλοίο από τα Χανιά περίπου 50 αγρότες, οι οποίοι ενώθηκαν με συναδέλφους τους από το Ηράκλειο που αφίχθησαν αργότερα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. «Μετά το συλλαλητήριο θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα πάρουμε νέες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε», δήλωσαν.

Οι αγρότες της Κρήτης έχουν ανακοινώσει το δικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου 2017, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς του κλάδου.

agrotes athina14 1
agrotes athina2731 1

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Εκτός από τους αγρότες, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Παράλληλα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας έχει καλέσει τους Συλλόγους και τις Ομάδες της να ενώσουν τη φωνή τους με τους μικρομεσαίους αγρότες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Αύριο η συνάντηση με τον Γιάννη Δραγασάκη

Κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, θα έχει αύριο σύσκεψη εργασίας με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα, στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην Οδό Ζαλοκώστα, και εκτός από τον κ. Δραγασάκη, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο αν. υπουργός Ενέργειας Σ. Φάμελλος ο υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός. Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες.

Μπλόκα παντού

Σταθερά στα μπλόκα τους και έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, παραμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτούς, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντησή τους με τονΓιάννη Δραγασάκη.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται στον κόμβο στο Χέρσο από τις 10 Φεβρουαρίου, προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

«Πρόκειται για συμβολικό αποκλεισμό που θα διαρκέσει ως τις 15.00 και γίνεται με στόχο να στείλουμε ξεκάθαρο το μήνυμα ότι παραμένουμε στα μπλόκα μας και επί ποδός. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, εφόσον κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κιλκίς Γιώργος Τερζής.

Τονίζεται ότι ο κόμβος στο Χέρσο βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης-Προμαχώνα. Στο σημείο παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και αγρότες του Κιλκίς με περίπου 60 τρακτέρ.

Το μπλόκο των Ευζώνων, που είναι στημένο από τις 30/01, παραμένει, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Ειδικότερα, κλειστή είναι η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι νομού Σερρών, που απο τις 25/01 βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

Στο μπλόκο τους στα «πράσινα φανάρια», επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και συνεχίζουν τον επ' αόριστον αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και στον κόμβο της Τρίγλιας (στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (στον δρόμο Μουδανίων - Κασσάνδρας) και στα Βραστά (επαρχιακή οδός Πολυγύρου - Αγίου Όρους). Αποκλεισμοί δρόμων δεν γίνονται.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, χωρίς να προχωρούν σε αποκλεισμούς. Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/01 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Τα μπλόκα στη δυτική Μακεδονία

Τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στη δυτική Μακεδονία είναι στα εξής σημεία: Στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας και προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας -πιθανόν την Παρασκευή- σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλιος Δεμερτζίδης. Πρόσθεσε δε ότι δεν αποκλείεται, εφόσον δεν προκύψει αχτίδα φωτός από την αυριανή συνάντηση με τα στελέχη της κυβέρνησης, να επιχειρηθεί μετάβαση είτε στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, είτε σ΄ εκείνο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Παραμένει το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, επί της εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης.

Σχετικές ειδήσεις