ΕΛΛΑΔΑ

Απαλλάχθηκε ο «Γέροντας Παστίτσιος»

Απαλλάχθηκε  ο «Γέροντας Παστίτσιος»

Απαλλάχθηκε λόγω εξάλειψης αξιοποίνου ο Φίλιππος Λοΐζος, ο οποίος ως «Γέροντας Παστίτσιος» χλεύαζε μέσω Facebook τα θαύματα και τις προφητείες του μοναχού Παΐσιου το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λοΐζος ο οποίος συνελήφθη μετά από ερώτηση στη Βουλή του Χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή, για εξύβριση θρησκεύματος κατ' εξακολούθηση.

Σήμερα ωστόσο στο Εφετείο όπου επρόκειτο να γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό ενεργοποιήθηκε το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016 που εξαλείφει το αξιόποινο πλημμελημάτων και πταισμάτων που είχαν τελεστεί μέχρι 31/3/2016 και απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια.

Η Χρυσή Αυγή και ακολούθως οι παραεκκληστιαστικές οργανώσεις ενοχλήθηκαν από τη σελίδα «Γέροντας Παστίτσιος» και το θέμα ήρθε στη Βουλή με τον Χρ. Παππά να υποστηρίζει ότι «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο».

Κατόπιν αυτού ενεργοποιήθηκε και η άρση απορρήτου των τηλεπικοινωνιών όπου ταυτοποιήθηκε ότι διαχειριστής της εν λόγω σελίδας ήταν ο Λοΐζος, ο οποίος και συνελήφθη με την κατηγορία της βλασφημίας. Η δίωξη του «Παστίτσιο» είχε προκαλέσει αντιδράσεις«Η Ελλάδα τοποθετεί τον εαυτό της στα θεοκρατικά καθεστώτα» δήλωνε η Ελληνική Αντίθεση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της με το αδίκημα της βλασφημίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε απερίφραστα ζητώντας να καταργηθεί ως αναχρονιστική η νομοθεσία περί βλασφημίας, ενώ σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε: «Η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης». Αντιδράσεις υπήρξαν και από βουλευτές και κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ στο πλευρό του Γέροντα Παστίτσιου τάχθηκε και η Ένωση Αθέων. Βασικός μάρτυρας υπεράσπισης στην πρωτόδικη δίκη ήταν ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου ο οποίος διδάσκει το μάθημα «Τέχνη, ελευθερία και λογοκρισία».