ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο: Ξόδεψαν 250.000 ευρώ για hotspot που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ!

Σκάνδαλο: Ξόδεψαν 250.000 ευρώ για hotspot που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ!

Ειδήσεις | Hotspots: Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «πέταξε» 250.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας προσφύγων (hotspot), το οποίο παρέμεινε τελικώς αναξιοποίητο, καταδεικνύοντας την απίστευτη προχειρότητα που υπάρχει στην κρατική μηχανή.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ: ΟΡΓΙΟ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πρόκειται για τη δομή προσφύγων στο Χωρύγι του νομού Κιλκίς, όπου θα έμπαιναν 220 οικίσκοι, για να στεγάσουν 1.000 άτομα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το συγκεκριμένο hotspot μισθώθηκε έναντι 10.000 ευρώ το μήνα το καλοκαίρι του 2016 και έχει δεσμευμένα κονδύλια για ενοίκια μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Ωστόσο, εκτός από το ποσό των 100.000 ευρώ που αφορά στα ενοίκια, στη «Διαύγεια» έχουν δημοσιευθεί αποφάσεις πληρωμής για τα εξής:

• 24.838 ευρώ για χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου
• 16.004 ευρώ για διαμόρφωση οδικής πρόσβασης
• 68.936 ευρώ για αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων εξυπηρέτησης
• 37.390 ευρώ για υποσταθμό της ΔΕΗ και μετασχηματιστές μεσαίας τάξης

Το ζήτημα, όμως, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος, για τον οποίο ξοδεύτηκαν συνολικά 250.000 ευρώ δεν έχει φιλοξενήσει μέχρι στιγμής ούτε έναν πρόσφυγα!

Μάλιστα, ο ίδιος ο Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ του Κιλκίς δήλωσε πως ήρθε σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ώστε να σταματήσουν οι εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο.

Εντούτοις, η περίπτωση του hotspot στο Χωρύγι δεν συνιστά μεμονωμένο περιστατικό, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον «Ε.Τ.», και άλλες δομές φιλοξενίας παραμένουν αναξιοποίητες.

Για παράδειγμα, στη δομή «Σινατέξ» στο Καβαλάρι της Θεσσαλονίκης, με ενοίκιο 6.500 ευρώ το μήνα παραμένουν συνολικά 128 άτομα, ενώ η χωρητικότητα του συγκεκριμένου χώρου είναι 500 ατόμων.

Κενό, όμως, παραμένει το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Περιγιάλι Καβάλας, όπου, όμως, έχει αποφασιστεί η πληρωμή κονδυλίου ύψους 49.000 ευρώ για την κατασκευή υποσταθμού μέσης τάσης τύπου κιόσκι ισχύος 500 KVA στη δομή φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών.

Αυτά, όμως, τα παραδείγματα δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ΕΕ έχει δεσμεύσει συνολικά κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Από αυτά τα ποσά έχουν αξιοποιηθεί περί τα 600 εκατ. ευρώ, με τα 400 εκατ. ευρώ εξ αυτών να διατίθενται μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Σχετικές ειδήσεις