ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα: Φλέγεται η Μάνη - Σε ύφεση οι φωτιές σε Μέγαρα, Πάτρα και Χανιά

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα: Φλέγεται η Μάνη - Σε ύφεση οι φωτιές σε Μέγαρα, Πάτρα και Χανιά

Φωτιά τώρα | Ειδήσεις:Η «μάχη» με τις φλόγες συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, με τα πύρινα μέτωπα στην ανατολική Μάνη να παραμένουν τα πιο επικίνδυνα και πιο καταστροφικά.

Καλά νέα έρχονται από κάποια από τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν την Ελλάδα και αυτό το καλοκαίρι.

mani pyrkagia9

Αρχικά, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης (04/07), η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

mani pyrkagia6

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Αποκόρωνα

Μετά από πολύωρη μάχη των Πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών, η φωτιά που ξέσπασε στο Καλαμίτσι στον Αποκόρωνα χθες νωρίς το απόγευμα, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο σήμερα στις 01:45.

Όπως σημειώνει το flashnews.gr, η πυρκαγιά έκανε στάχτη 30 στρέμματα γεωργικής έκτασης και 70 στρέμματα δασικής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή με δέκα οχήματα και είκοσι έξι άτομα, για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

mani pyrkagia3

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 120 πυροσβέστες επιχειρούν στις περιοχές Σκουτάρι και Κοκκάλα της Ανατολικής Μάνης, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις δύο φωτιές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

mani pyrkagia7

Ειδικότερα, στην περιοχή Σκουτάρι επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα, ενώ στην Κοκκάλα επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 29 άτομα.

Επίσης, στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης πετάει ένα ελικόπτερο τύπου «Σινούκ», το οποίο κάνει ρίψεις νερού, όπου κρίνεται απαραίτητο από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Κάηκαν 15 σπίτια στη Μάνη

Στην Κοκκάλα, η φωτιά έκαιγε όλη τη νύχτα, συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη προσοχή των πυροσβεστών, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν ισχυροί.

mani pyrkagia
mani pyrkagia4

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οι οικισμοί Νυμφίο και Κοκκάλα, αλλά για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν για λίγο οι ένοικοι δύο ξενοδοχείων που λειτουργούν στην περιοχή.

Όμως, όπως ανέφερε στην συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης, έπειτα από λίγη ώρα οι ένοικοι των ξενοδοχείων επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Χθες Δευτέρα, είχε τεθεί υπό έλεγχο το μεγάλο μέτωπο στον Κότρωνα της Μάνης που έκαψε 15 σπίτια και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.

mani pyrkagia5

Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν το βράδυ της Κυριακής (2/7) από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν».

Ακόμη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ανέφερε σχετικά με τη φωτιά στον Κότρωνα, ότι «το πρωί της Κυριακής η φωτιά είχε τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ήταν τελείως αδικαιολόγητη η συνέχισή της».

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι. Αρχικά, η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ.

Δείτε εδώ τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα Τρίτη, 4 Ιουλίου

Σε ύφεση η φωτιά στην Πάτρα

Με το πρώτο φως της ημέρας οι δυνάμεις πυρόσβεσης ρίχτηκαν ενισχυμένες εκ νέου στη μάχη με τη φωτιά η οποία από χθες το απόγευμα καίει αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή της Μαγούλας και του Όρτου στο Καστρίτσι της Πάτρας.

wese

Στόχος είναι μέσα στις επόμενες ώρες η φωτιά που είναι σε ύφεση να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και να κατασβεστεί.

Επίγειες δυνάμεις παρέμειναν όλη νύχτα στην περιοχή επιχειρώντας στοχευμένα σε σημεία προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να απειληθούν σπίτια.

Σχετικές ειδήσεις