ΕΛΛΑΔΑ

Ανεφάρμοστη η εφεδρεία - Αλαλούμ με τις λίστες

Ανεφάρμοστη η εφεδρεία - Αλαλούμ με τις λίστες
Μετά την άρνηση που έδειξαν οι πρώτοι 151 φορείς να αποστείλουν τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό...

Ανεφάρμοστο αποδεικνύεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, εκ των βασικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, μετά την άρνηση που έδειξαν οι πρώτοι 151 φορείς να αποστείλουν τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με τα «Νέα», μόνο 90 από τους 151 φορείς ανταποκρίθηκαν στη σχετική εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού, σύμφωνα με την οποία είχαν προθεσμία έως και τις 26 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν το 10% του προσωπικού τους που έμπαινε στην εφεδρεία. Ωστόσο, ακόμη και οι φορείς που απάντησαν στην Ειδική Γραμματεία απέφυγαν με διάφορα επιχειρήματα να αποστείλουν συγκεκριμένα ονόματα εργαζομένων.

Περίπου 40 φορείς δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να έχουν περιληφθεί στις διαδικασίες της εργασιακής εφεδρείας. Πρόκειται για κάποιους φορείς που υποστηρίζουν πως δεν επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό και οι όποιες ρυθμίσεις για περιορισμό προσωπικού και δαπανών δεν τους αφορούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων) όπου ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται από το κράτος, αλλά αμείβεται από τα έσοδα του οργανισμού.

Μεταξύ των 40 αυτών φορέων υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ανέφεραν πως σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, διαθέτουν πολύ λιγότερους υπηρετούντες και για τον λόγο αυτό δεν έχουν καμία δυνατότητα να προκρίνουν κάποιους από αυτούς ως πλεονάζοντες.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το ΙΓΜΕ κ.ά., ενώ άλλοι φορείς ζήτησαν να αποσαφηνιστεί η διαδικασία και να τους δοθεί παράταση για την αποστολή στοιχείων του προσωπικού.

Οι υπόλοιποι 50 φορείς στις επιστολές προς την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ επισύναψαν απλώς λίστες με το σύνολο του προσωπικού που απασχολούν και τις ειδικότητες -όπως συνέβη με την περίπτωση του ΟΔΔΥ και των εταιρειών των ΟΑΣΑ και ΟΣΕ- ενώ στη συντριπτική πλειονότητα οι διοικήσεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το ενδεχόμενο υπαγωγής μέρους του προσωπικού τους στην εργασιακή εφεδρεία.