ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά τα μαγαζιά αύριο Κυριακή (17/12) - Αυτό είναι το ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτά τα μαγαζιά αύριο Κυριακή (17/12) - Αυτό είναι το ωράριο λειτουργίας

Ανακοινώθηκε αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων.

Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές: 17, 24 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου. Τις καθημερινές τα καταστήματα θα είναι ανοικτά έως τις 9 το βράδυ. Τα Σάββατα θα είναι ανοικτά έως τις 6 το απόγευμα. Τις Κυριακές 17 και 24 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν στις 11 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Για την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου διαφοροποιείται ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας. Προτείνει στα καταστήματα να ανοίξουν – την ίδια ώρα όπως σε όλη την Ελλάδα – στις 11 το πρωί. Αλλά να κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Σε άλλες περιφέρειες οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν λειτουργία των καταστημάτων έως τις 6 το απόγευμα.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου (ΣΕΛΠΕ) ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι κατά τη διάρκεια των εορτών τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοικτά τις καθημερινές έως τις 9 το βράδυ, τα Σάββατα θα λειτουργούν έως τις 8 το βράδυ και για τις Κυριακές προτείνεται να είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι

Η απασχόληση των εργαζομένων επιτρέπεται και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Αυτές δηλαδή που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αμοιβή, ισχύουν τα εξής: «Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά τας Κυριακάς και τας κατωτέρω αναφερομένας εορτάς δικαιούνται προβλεπομένης προσαυξήσεως εξ 75% κατά τα υπό των εν λόγω αποφάσεων, ως αύται ισχύουν σήμερον, οριζόμενα». Σε ότι αφορά το ρεπό των εργαζομένων που θα εργαστούν κατά τις ως άνω Κυριακές, ισχύουν:

«Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά Κυριακήν δικαιούνται αναπληρωματικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως διαρκείας 24 συνεχών ωρών κατ΄ άλλην εργάσιμον ημέραν της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, αρχομένων από της ώρας λήξεως της εργασίας». Συνεπώς οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν από τις επιχειρήσεις μας κατά τις εν λόγω Κυριακές, θα έχουν προσαύξηση 75% επί της νόμιμης ημερήσιας αμοιβής τους. Παράλληλα, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν. Όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο. Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης. Όπως παραδοσιακά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου είναι κλειστά.

Σχετικές ειδήσεις