ΕΛΛΑΔΑ

Αθανασίου: ” Η Δικαιοσύνη καλείται να σταθεί στο ύψος της”

Αθανασίου: ” Η Δικαιοσύνη καλείται να σταθεί στο ύψος της”

Προσπάθεια να πεισθούν οι δικαστικοί λειτουργοί όλης της χώρας να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και να απόσχουν ουσιαστικά από τα καθήκοντα τους για περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα καταβάλει ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χαράλαμπος Αθανασίου.Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Δικαστικής Ένωσης παρά το ομόφωνο ψήφισμα του περασμένου Σαββάτου με το οποίο καλείται ο κλάδος να μην εκδίδει αποφάσεις παρά μόνο για «επείγουσες πολιτικές και ποινικές υποθέσεις», από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, θεώρησε αναγκαίο να απευθύνει νέο κάλεσμα προς τους συναδέλφους του.

Κι αυτό διότι, υπήρξαν αντιδράσεις από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι επικαλούνταν την αντισυνταγματικότητα των προτάσεων, καθώς όπως είναι γνωστό η αποχή δικαστικών λειτουργών από τα καθήκοντά τους αντιτίθεται σε ρητές διατάξεις του Συντάγματος.Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Δικαστικής Ένωσης και η οποία απευθύνεται στους συναδέλφους τους επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Όσο και αν οι αποφάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μερικούς ως «πρωτοφανείς» για τα δικαστικά χρονικά, δεν παύουν να είναι αναγκαίες και μέσα στα καθήκοντά μας να προστατεύουμε το Σύνταγμα και τους Θεσμούς, όπως πράττουμε μέχρι σήμερα. Συνεπώς, θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει έστω και ένας συνάδελφος που να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο κ. Αθανασίου υπογραμμίζει: «Η Δικαιοσύνη καλείται στις κρίσιμες αυτές ώρες να σταθεί στο ύψος της. Ο λαός τώρα μας χρειάζεται και μας θέλει υπερήφανους, απαιτώντας να σεβαστούμε τη Συνταγματική μας θέση και την κοινωνική μας αποστολή».

Το ψήφισμα

Υπενθυμίζεται ότι με το ψήφισμα που εξέδωσαν το Σάββατο οι δικαστές και εισαγγελίες ζήτησαν από την κυβέρνηση:
«Να αντιληφθεί τις επιπτώσεις της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στον ελληνικό λαό. Να σταθμίσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών. Να αντιληφθεί την ανάγκη της προστασίας των αδυνάτων που έγιναν τόσο πολλοί και θα γίνουν ακόμα περισσότεροι με τα εξαγγελλόμενα μέτρα. Να σταματήσει τις σπατάλες χρημάτων σε αμφιλεγόμενες επιλογές (αθρόες προσλήψεις ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία, ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις κατασκευών από τον προϋπολογισμό της Βουλής, παροχή αυτοκινήτων στους Βουλευτές με συμβάσεις leasing, κ.α.)».Επίσης, ζήτησαν να μην γίνουν νέες περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί μείωση κατά 38,5% στις αποδοχές τους.


Ακόμη ζήτησαν να καθιερωθεί το αδίκημα της περιύβρισης δικαστικής αρχής κατά την άσκηση των καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών. Αφορμή για τη διατύπωση αυτού του τελευταίου αιτήματος στάθηκε η υπόθεση των «στημένων αγώνων» και η κριτική που ασκήθηκε στον ανακριτή Γ. Κασίμη επειδή τάχθηκε κατά της προφυλάκισης του Μάκη Ψωμιάδη.