ΕΛΛΑΔΑ

Αδύνατη η μεταφορά μαθητών

Αδύνατη η μεταφορά μαθητών

Οι δήμοι της Κρήτης είναι στην αναζήτηση λύσεων, ώστε να μην παρουσιαστεί πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και μετά την 1η Ιανουαρίου 2012.

Μετά τη δέσμευση της Περιφέρειας για άμεση έγκριση της σύμβασης από το Κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο, τα ΚΤΕΛ της Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, δεν υλοποίησαν την απόφασή τους για διακοπή των δρομολογίων. Ωστόσο οι διοικήσεις των δυο ΚΤΕΛ επισημαίνουν ότι το κόστος που προβλέπεται για το μεταφορικό έργο δεν αρκεί, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζουν αδυναμία στην τακτοποίηση των άμεσων υποχρεώσεών τους, προς τις εταιρίες καυσίμων και τους εργαζόμενούς τους.

Οι δήμαρχοι του νησιού ζήτησαν χθες από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αθανάσιο Καρούντζο και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, Απόστολο Κλινάκη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, να διαβιβάσουν στα αρμόδια υπουργεία το αίτημά τους, να παραμείνει στην Περιφέρεια η ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και ο νέος διαγωνισμός, με ευθύνη των Δήμων πια, να προκηρυχθεί για το σχολικό έτος 2012-2013.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του μεταφορικού έργου, ο κ Καρούτζος τόνισε: «Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα. Είναι λιγότερα τα ποσά από τα οποία υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, όμως ξέρουμε πολύ καλά τις διαδικασίες που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και τα ποσά που είχαν διατεθεί. Τώρα η χώρα μας διαθέτει χαμηλότερα ποσά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο οιοσδήποτε ιδιώτης ή ΚΤΕΛ να δώσει προσφορά. Αυτή την διαδικασία θέλουμε να ξεκινήσουμε και να επιστήσουμε σε όλους την προσοχή, διότι θα είμαστε ουσιαστικά αμείλικτοι στο να μην βρεθεί τρόπος να πάνε τα παιδιά από 1η του έτους στα σχολεία».

Ωστόσο, οι Δήμοι δηλώνουν ανέτοιμοι να αναλάβουν αυτό το φορτίο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα δρομολόγια και να εκλείψει το φαινόμενο των άγονων διαγωνισμών, προτείνουν την εκπόνηση μελέτης από συγκοινωνιολόγους, για όλες τις περιοχές του νησιού από τις οποίες μετακινούνται μαθητές.

Η διαδικασία για την ανάθεση του μεταφορικού έργου καθυστερεί, καθώς δεν υπάρχουν προγραμματισμένα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και από τον διαγωνισμό του Δήμου Ρεθύμνου, για τις 272 διαδρομές υπήρξε ενδιαφέρον από επτά ιδιοκτήτες ταξί.

Αύριο Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου θα έχουν συνάντηση με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ.