ΕΛΛΑΔΑ

Tο Μάϊο έρχεται πιθανώς ο «πράσινος δακτύλιος»

Tο Μάϊο έρχεται πιθανώς ο «πράσινος δακτύλιος»

Με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνει την έναρξη της εφαρμογής του «πράσινου δακτυλίου» απόν την Πρωτομαγιά του 2012.

Στον «πράσινο δακτύλιο» θα κυκλοφορούν τα οχήματα με τα εξής χαρακτηριστικά.

Για τα οχήματα βάρους κάτω των 2,2 τόνων

Όλα τα οχήματα που είναι τεχνολογίας Euro V ή μεταγενέστερης και εκπέμπουν λιγότερα από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα.

Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν το 1990 θα κυκλοφορούν μόνο τις ημέρες και ώρες που δεν θα ισχύει ο δακτύλιος.

Τα υπόλοιπα οχήματα (π.χ. οχήματα τεχνολογίας Euro IV ή οχήματα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άνω των 140gr/km) θα κυκλοφορούν με βάση το σημερινό σύστημα των μονών-ζυγών.

Όσον αφορά στα οχήματα βάρους μεταξύ 2,2 και 12 τόνων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από την 1/1/1992 θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους στο μεγάλο δακτύλιο.

Τα βαρύτερα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν απο΄το 1992 δε θα κυκλοφορούν σε όλη την Αττική με εξαίρεση τις εθνικές οδούς, την Αττική Οδό και τους βασικόυς δρόμους που οδηγούν απο΄και προς τα λιμάνια Πειραιά, Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου.

Τα οχήματα που θα κυκλοφορούν ελεύθερα θα λαμβάνουν ειδικό σήμα πράσινου χρώματος.