ΕΛΛΑΔΑ

Εδώ Πολυτεχνείο… με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Εδώ Πολυτεχνείο… με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία εν όψει της σημερινής 38ης επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την στρατιωτική δικτατορία.

Η μεγάλη κοινωνική διαταραχή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι έντονες αντιδράσεις λόγω της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου με το νέο νόμο – πλαίσιο, έχουν αναγκάσει την σύγκλητο του Πολυτεχνείου να κάνει έκκληση στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να λάβουν μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερα έντονη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η παρουσία αστυνομικών σε δημόσια κτήρια, υπουργεία, πρεσβείες, πανεπιστήμια αλλά και στο κτήριο της Βουλής που μπορεί να αποτελέσουν ενδεχομένως στόχους.

Το πλάνο της αστυνομίας

Ήδη από τη Δευτέρα 14 του μηνός, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της αστυνομίας για την πρόληψη και την καταστολή τυχόν επεισοδίων.

Οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας μόνον στην Αττική ξεπερνούν τους 7.000 και θα είναι από υπηρεσίες όπως ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΥΜΕΤ, ΕΚΑΜ, ασφάλεια, αλλά και αντιτρομοκρατική, οι οποίοι θα αναπτυχθούν κατά μήκος της πορείας, έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυβερνητικά κτίρια, ενώ έντονη παρουσία θα υπάρχει και στα Εξάρχεια.

Απαγορευμένη ζώνη για τα αυτοκίνητα θα είναι σήμερα η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Ο «αποκλεισμός» των οχημάτων θα απλώνεται από τη Συγγρού μέχρι την Κατεχάκη και από την Πειραιώς μέχρι την Πατησίων.

Πιο αναλυτικά, σήμερα θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων, σε οδούς γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος και σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Από την τροχαία Θα υπάρξει απαγόρευση στάσης, στάθμευσης αλλά και κυκλοφορίας των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα γίνουν «στοχευμένες», προληπτικές προσαγωγές υπόπτων. Ένα ακόμη ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαριστεί, είναι πώς θα υπάρξει κλοιός προστασίας στη βουλή, αφού ο ειδικός φράχτης δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να κοπεί η πορεία, η οποία περνάει έξω από την βουλή και καταλήγει στην Αμερικανική πρεσβεία.

Ήδη σε κάποια κτίρια στη περιοχή του Συντάγματος έχουν ξεκινήσει εργασίες για την τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών για την προφύλαξη των προσόψεων.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου έχουν αρχίσει να εκδίδουν εκπαιδευτικές οργανώσεις και φορείς, συνδέοντας την επέτειο με τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το μπλόκο των αναρχικών θα συγκεντρωθεί στις 14:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες να φτάσει τα 1000 άτομα. Μία ώρα αργότερα και δει στις 15:00, είναι προγραμματισμένη στην Ομόνοια η συγκέντρωση του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

«Εκρηκτικό» κλίμα

Φέτος όμως, όπως λένε αξιωματικοί που συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα που σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών, έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» κλίμα.

Αυτό είναι η «βεντέτα» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΠΑΜΕ και αντιεξουσιαστές. Μία «βεντέτα» που άρχισε στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα η διαδήλωση τότε να «βαφτεί» με αίμα και όπως φαίνεται δεν έχει τελειώσει ακόμη...