ΕΛΛΑΔΑ

Κατά του τέλους ακινήτων το ΔΣ Τρίπολης

Κατά του τέλους ακινήτων το ΔΣ Τρίπολης

Κατά της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων και της είσπραξής του μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση, το χαράτσι δεν λαμβάνει υπόψη κανένα εισοδηματικό και κοινωνικό κριτήριο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον κοινωνικό αποκλεισμό αδύναμοι οικονομικά πολίτες, μέλη κοινωνικών ευπαθών ομάδων, αφού η μη πληρωμή του τέλους, επισύρει αδιακρίτως, την ποινή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να σταλεί εξώδικο στην ΔΕΗ, με το οποίο θα καλεί την επιχείρηση να μην προχωρήσει στην διακοπή ηλεκτροδότησης σε κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος, γιατί η διακοπή ηλεκτροδότησης αποτελεί ιδιαίτερα επαχθή κύρωση που προσλαμβάνει διαστάσεις ηθικής και κοινωνικής απαξίας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Εξάλλου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να σταλεί επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων, καλώντας την να ενεργοποιηθεί και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, για την εξαίρεση στην επιβολή του τέλους οικονομικά αδύναμων πολιτών και κοινωνικά ευπαθών ομάδων καθώς και στην αποδέσμευση του τέλους από την διακοπή της ηλεκτροδότησης, γιατί είναι μέτρο που δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή κι οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Επιπλέον αποφάσισε την αποστολή ψηφίσματος, στον υπουργό Οικονομικών καλώντας τον να προχωρήσει σε τροποποίηση της επιβολής του τέλους και να παρασταθεί στο πλευρό ατόμων ή κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να πληρώσουν.