ΕΛΛΑΔΑ

Λακωνία: Οι Μανιάτες έστειλαν το μήνυμα - Σείστηκε η Γη με το «Μακεδονία ξακουστή» στην Αρεόπολη

Λακωνία: Οι Μανιάτες έστειλαν το μήνυμα - Σείστηκε η Γη με το «Μακεδονία ξακουστή» στην Αρεόπολη
ΕΡΤ

Ήταν 17 Μαρτίου 1821, πριν από 198 χρόνια, όταν άναψε η σπίθα της Επανάστασης στην αδούλωτη Μάνη, στη Λακωνία.

Όλα ξεκίνησαν από τη σημερινή πλατεία Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην Αρεόπολη της Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία, που αποτελεί και το επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής προς τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας.

Με το βλέμμα στο 2021, οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων, διοργανώθηκαν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, για την Έναρξη του Αγώνα, στην Αρεόπολη

Τη σημαία της Επανάστασης ύψωσαν στην Αρεόπολη της Λακωνίας οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, οκτώ μέρες πριν από τη συμβατική της έναρξη.

Την Κυριακή 17 Μάρτη 2019, 198 χρόνια μετά, κορυφώθηκαν οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.

Η Κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη

Ήταν αρχές Μαρτίου του 1821, όταν η Ανατολική Μάνη τέθηκε σε πολεμικό συναγερμό και άναψε η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης.

Επίσημα έγγραφα επιφανών οικογενειών αναφέρουν ότι οι καπεταναίοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους και συνεννοούνταν με κρυπτογραφημένες επιστολές για την προετοιμασία και τον τρόπο δράσης για την από κοινού απόφασή τους να κηρύξουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων.

Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν, οι συναντήσεις και οι ανταλλαγές επιστολών διακόπηκαν και οι αρχηγοί αφοσιώθηκαν στην προετοιμασία των δυνάμεών τους. Οι Πρόκριτοι έδωσαν όρκο βαρύ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Οι Μανιάτες τίμησαν τους Ήρωες

Οι μαθητές των σχολείων της Αρεόπολης, και νέοι της Μάνης απέδωσαν μοναδικά πάνω στο Κοτρώνι που σημαδεύει από τότε τον τόπο και τον χρόνο, στην ιστορική πλατεία της Αρεόπολης, τον όρκο των Μανιατών του Πετρόμπεη.

Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, μαζί με τον Πετρόμπεη, ορκίσθηκαν ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους. Για «Νίκη ή Θάνατο».

Στην παρέλαση, την παράσταση έκλεψε το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» που είναι φέτος, πιο επίκαιρο από ποτέ…

Στην Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, έγινε η κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων και έγινε η ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την Παρέλαση Σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων και την δεξίωση των επισήμων Αρχών στην Αίθουσα τελετών του Κλειστου Γυμναστηρίου Αρεόπολης.

*Με πληροφορίες από ΕΡΤ, spartavoice, Σύλλογο Αλικατών «Η Καινήπολις»

Σχετικές ειδήσεις