ΕΛΛΑΔΑ

Άγρια επεισόδια στα Διαβατά - Συγκρούσεις αστυνομίας και προσφύγων με χρήση χημικών (pics+vid)

Άγρια επεισόδια στα Διαβατά - Συγκρούσεις αστυνομίας και προσφύγων με χρήση χημικών (pics+vid)
EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέα ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (05/04), στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Το ανεύθυνο κάλεσμα σε μετανάστες που έφερε αλλεπάλληλα επεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποκορύφωμα την στιγμή που ένα κοριτσάκι χρησιμοποιήθηκε ως «ασπίδα»!

Μετά από λίγες ώρες σχετικής ηρεμίας, ξεκίνησαν το μεσημέρι νέες συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έχουν παραταχθεί στην περιοχή και των προσφύγων που θέλουν να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες που είχαν στήσει από το βράδυ της Πέμπτης έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, δίπλα στη δομή φιλοξενίας Διαβατών, μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι. Αυτή την ώρα προσπαθούν να διαφύγουν από άλλες οδούς, ωστόσο όλη η περιοχή βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σημείο υπάρχουν 700 με 800 άτομα.

Χρησιμοποίησαν μικρό κορίτσι ως «ασπίδα»

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Διαβατά θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Η κάμερα κατέγραψε ένα μετανάστη, να κρατάει στα χέρια του ένα μικρό κοριτσάκι και να το χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» μπροστά στους άντρες των ΜΑΤ.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ, προκαλούν αίσθηση.

Ο άνδρας φαίνεται να πλησιάζει τα ΜΑΤ με το παιδί μπροστά του και κάποια στιγμή το πετάει στις ασπίδες των αστυνομικών.

Η φήμη που ξεκίνησε τα πάντα

Χθες, Πέμπτη, το απόγευμα οι πρόσφυγες συνέρρευσαν στην περιοχή, ανταποκρινόμενοι σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα. Στο σημείο προκλήθηκε ένταση με αποτέλεσμα να γίνει μία προσαγωγή, να συλληφθεί ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματικής βλάβης και να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Όπως ανέφεραν πάντως χθες, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα, παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Βίτσας: Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία υπήρξε μια ψευδής είδηση ότι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα, το Υπουργείο -όπως είπε- ενημέρωσε τα Κέντρα Υποδοχής ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο αυτή τη στιγμή στα Διαβατά έξω από τη δομή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 700-800 μετανάστες, οι οποίοι -ήταν σε προγράμματα- έχουν έρθει από διάφορα σημεία της χώρας.

Ο κ. Βίτσας απήυθυνε έκκληση να επιστρέψουν οι μετανάστες στις δομές φιλοξενίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα. Ο υπουργός σημείωσε ότι η ψευδής πληροφόρηση γίνεται μέσω των social media και πως αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές τις πληροφορίες είναι διακινητές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι

ΟΑΕΔ - Ειδικό βοήθημα: Ποιοι οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά - Πώς θα κάνετε την αίτηση

Σχετικές ειδήσεις