ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η ελληνογαλλική συμφωνία και το φλερτ των Γερμανών με τον Ερντογάν...

Η ελληνογαλλική συμφωνία και το φλερτ των Γερμανών με τον Ερντογάν...

Στην αρχή ήταν οι ίσες αποστάσεις, ακολούθησαν η επιχείρηση κατευνασμού του... επιτιθέμενου, οι ήπιες κυρώσεις που θα επιβάλλονταν στο γενικό και αόριστο μέλλον για να καταλήξουμε στην επίσκεψη αβροφροσύνης της καγκελαρίου Μέρκελ στον ταραχοποιό της νοτιοανατολικής Μεσογείου, Ταγιπ Ερντογαν.

Πόσο πιο σαφές να γίνει πλέον το ότι καθ´ όλη τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής έντασης, το Βερολίνο δεν αντιμετώπισε ποτέ, ούτε την Ελλάδα ούτε την Κύπρο ως τα μέλη της ίδιας - ευρωπαϊκής οικογένειας. Ακόμη και τώρα, λίγες ήμερες πριν από την αποχώρηση της από την καγκελαρία, η Άνγκελα Μερκελ θέλησε (προφανώς για όσους δεν... κατάλαβαν), να δείξει τα φιλικά της αισθήματα, απέναντι σε έναν ηγέτη που προκαλεί και απειλεί σταθερά δυο χώρας - μέλη της ΕΕ και - θεωρητικά δυστυχώς - συμμάχους της Γερμανίας.

Η στάση των Γερμανών, που η αλήθεια είμαι πως ποτέ δεν την έκρυψαν, επιβεβαιώνει απόλυτα την ορθότητα της επιλογής της χώρας μας να προχωρήσει τώρα στην συμφωνία με την Γαλλία. Άλλωστε, το Βερολίνο δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα υποστηρίξει την ιδέα του Ευρωστρατού, ούτε ότι θα πάρει ποτέ ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία. Η αλλαγή φρουράς στην καγκελαρία, μπορεί να σηματοδοτήσει μια διαφορετική πολιτική στην οικονομία (ίσως και λόγω της...συνταξιοδότησης του Σόιμπλε), αλλά στην εξωτερική πολιτική δύσκολα θα έρθουν τα «πάνω - κάτω». Ο εκβιασμός της Άγκυρας στο μεταναστευτικό, «έπιασε» με την Μέρκελ , γιατί να μην «πιάσει» και με τον Σουλτς;

Όπως και να έχει, θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει η νέα γερμανική κυβέρνηση τις προθέσεις της, αλλά ακριβώς αυτός ο χρόνος που απαιτείται, αποτελεί πολυτέλεια με τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί καθημερινά Ελλάδα και Κύπρο και τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας να πλέουν προς τη Μεσόγειο. Όσον αφορά τους Αμερικανούς, πράγματι τα μηνύματα είναι εξόχως αυστηρά προς την γειτονική μας χώρα, αλλά όσο δεν υπάρχουν πράξεις, ο Τούρκος πρόεδρος θα εξακολουθεί να παίζει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι που τείνει να θυμίσει το καλοκαίρι του 2020.

Κατά συνέπεια, η συμμαχία με την Γαλλία δεν ήταν μόνον αναγκαία, αλλά μονόδρομος. Και σωστά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός εξωτερικών περιέγραψαν (στην συζήτηση που έγινε πολύ πρόσφατα στη Βουλή ) την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά με τον όρο «εθνική απειλή», κάτι που αποτέλεσε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το ποιοι το αντελήφθησαν (εντός και εκτός συνόρων) θα φανεί τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Φίλης στο Newsbomb.gr: «Θερμό» επεισόδιο με Τουρκία και σύντομα – Να είμαστε προετοιμασμένοι

The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)

Επικίνδυνη επιδείνωση καιρού - Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου