ΕΘΝΙΚΑ

Τι θέλουν τα ρωσικά πολεμικά στην Κρήτη

Τι θέλουν τα ρωσικά πολεμικά στην Κρήτη

Σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον στέλνει η Ρωσία με την κάθοδο του πυραυλοφόρου καταδρομικού Smetliviy στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ λίγα 24ωρα πριν προειδοποιούσε ακόμα μία φορά για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου χτυπήματος στο Ιράν. Η προειδοποίηση πήρε «σάρκα και οστά» την Τρίτη 3 Απριλίου με την κατάπλευση του Smetliviy στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, ως απάντηση στην «σκιώδη» αεροπορική-ναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ που ξεκίνησε στις 29 Μάρτη. Το κωδικό όνομα της άσκησης είναι «Noble Dina» και καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, της Τουρκίας, της Κύπρου και των ισραηλινών βάσεων στα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ. Κανένα από τα τρία μέρη δεν έχουν παραδεχτεί επισήμως την πραγματοποίηση της στρατιωτικής άσκησης, όμως σύμφωνα με πληροφορίες πιθανώς θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου.

Εκτός από το ρωσικό καταδρομικό, στην ανατολική Μεσόγειο έχουν καταπλεύσει ένα υποβρύχιο και ένα σκάφος υποστήριξης. Συγκεκριμένα το υποβρύχιο εκτελεί περιπολίες νότια της Κρήτης.

Η Ρωσία φαίνεται ότι συνδέει τη στρατιωτική άσκηση με τη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την 1η Απριλίου, ενώ παίρνει πλέον ξεκάθαρη θέση υπέρ της Συρίας και του Ιράν.

Μάλιστα, η απάντηση στην τριμερή άσκηση που συμμετέχει και η Ελλάδα ήταν άμεση, με τη Μόσχα να επιτυγχάνει διπλό στόχο: την παροχή αντιπυραυλικής ασπίδας στη Συρία, σε περίπτωση απόφασης μιας διεθνούς επέμβασης και την αποστολή σαφούς μηνύματος στην Ουάσινγκτον και στο Ισραήλ για το Ιράν.