ΕΘΝΙΚΑ

Σύσσωμος ο Πειραιάς τίμησε τους ήρωες των Ιμίων

Σύσσωμος ο Πειραιάς τίμησε τους ήρωες των Ιμίων
  • Ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έδωσε ιστορικό λόγο λέγοντας ότι το Αιγαίο είναι θάλασσα ελληνική και όχι οικόπεδο συνεκμετάλλευσης
  •  Ποιο είναι το προσωπικό βίωμά του από την κρίση στα Ίμια

Κείμενο: Λουκιανός Κάλλιμπαν

Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Τους ήρωες που έπεσαν στο όνομα της πατρίδας τίμησε σήμερα ο Πειραιάς. Για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια, η πολιτική ηγεσία έστειλε τους εκπροσώπους της κι έδωσε πιο επίσημο ύφος σε μια τελετή που τελεί ο Βασίλης Μιχαλολιάκος σε ένδειξη απόδοσης φόρου τιμής.

Ο δήμαρχος Πειραιώς κάνει το πατριωτικό του καθήκον όπως έκανε παλαιότερα ως βουλευτής, ως υπουργός και τώρα ως ο πρώτος πολίτης του Πειραιά πάντα λίγο πριν από την επέτειο της κρίσης στα Ύμια. Άλλωστε ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έχει αποδείξει ότι προτάσσει το εθνικώς και ηθικό πρέπον από το πολιτικώς ορθόν της τρέχουσας συγκυρίας.

Έτσι έκανε και φέτος εκ μέρους ολόκληρου του Πειραιά. Τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο κέντρο της πόλης.

Στο κάλεσμα του δημάρχου ανταποκρίθηκαν πρώτοι απ’ όλους οι φίλοι και οι γνωστοί πειραιώτες, οι οποίοι τις πρώτες ημέρες μετά την κρίση του 1996 συζητούσαν με τον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο στους δρόμους της Αγιάς Σοφιάς στα Μανιάτικα ή έξω από τους Αγίους Αναργύρους στην Παλιά Κοκκινιά για τα γεγονότα.

Το βασικότερο γεγονός ήταν η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πρωτοφανής δουλικότητα εκείνης της πολιτικής ηγεσίας να δεχθεί τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, καταπατώντας ακόμα και προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες. Πέρα όμως από την απρόσωπη πολιτική και τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς ενός άλλου Πειραιώτη του κ. Κώστα Σημίτη, υπήρχε και μια ανθρώπινη τραγωδία.

Ο χαμός των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού έδωσε απίστευτο πόνο στις οικογένειές τους και στην κοινή γνώμη. Ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος το γνωρίζει από πρώτο χέρι, χάρη στη γνωριμία που είχε με τον πατέρα του ήρωα Τάκη Βλαχάκου.

Θέμα τιμής για τον δήμαρχο

Όταν εντοπίσθηκε το άψυχο σώμα του γιου του, ο συγχωρεμένος πια Αντώνης Βλαχάκος είχε παρακαλέσει τον κ. Μιχαλολιάκο να συνοδεύσει τον άλλο γιο της οικογένειας, τον κ. Νίκο Βλαχάκο και να παραλάβουν μαζί τη σορό. Ο δήμαρχος είναι ένα από τα πρόσωπα που συμμερίστηκε τον πόνο και την τραγωδία της οικογένειας.

Σε ανύποπτη στιγμή, ο κ. Μιχαλολιάκος εκμυστηρεύτηκε σε δημοσιογράφο με τον οποίο συνομιλούσε στο περιθώριο πολιτικής συνάντησης στο στέκι του Αντώνη στην Παλιά Κοκκινιά ότι είχε αποτυπωθεί στη μνήμη του μια κουβέντα που τού κάνει ο πατέρας Βλαχάκος λίγο καιρό μετά την τραγωδία. Τού είχε πει πως μαζί με το γιο του έχασε ιδανικά και αξίες μιας ολόκληρης ζωής, οι αρχές που θέλουν αδούλωτους του Έλληνες ως ισότιμους πολίτες μιας υπερήφανης πατρίδας.

Αυτό το ηθικό χρέος τιμά ο δήμαρχος Πειραιώς κάθε χρόνο στη μνήμη των τριών ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στα Ύμια, στις θύμισες του παλιού φίλου Αντώνη, στη δέσμευση ενός πολιτικού να δείχνει το δρόμο του εφικτού σε μια δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Γι’ αυτό ο κ. Μιχαλολιάκος τιμούσε και τιμά με σεμνότητα πάντοτε τους Καραθανάση, Βλαχάκο και Γιαλοψό τέτοια εποχή. Γι’ αυτό και τοποθέτησε τον ανδριάντα του Πειραιώτη ήρωα σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η φετινή τελετή μνήμης

Φέτος όμως κάτι άλλαξε. Οι ενέργειες, ο δυναμισμός και η τόλμη του δημάρχου Πειραιώς φαίνεται πως έχουν αλλάξει παλιές αντιλήψεις. Στην επιμνημόσυνη δέηση για τους τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού υπήρχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο επίσης Πειραιώτης υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Τη Βουλή εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Τραγάκης. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος, Αναστάσιος Νεράντζης και Παναγιώτης Μελάς ενώ το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο καμινιώτης γραμματέας επικοινωνίας κ. Δημήτρης Καρύδης. Παρών ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας.

Στην τελετή συμμετείχε η στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Α’ υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, τον διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποπλοίαρχο κ. Αλ. Θεοδοσίου, τον υποπτέραρχο κ. Γ. Δριτσάκο. Το Λιμενικό Σώμα εκπροσώπησε ο αρχιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Συβίτος και του Πυροσβεστικό Σώμα ο πύραρχος κ. Φ. Παντελεάκος.

Ιστορική η ομιλία

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική διάσταση του θέματος, μετά τη δέηση, ο κ. Μιχαλολιάκος έδωσε ένα μνημειώδη λόγο που απαντά σε πολλά διλήμματα που τέθηκαν στον τρόπο διαχείρισης των εθνικών θεμάτων από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο δήμαρχος Πειραιώς επισήμανε ότι το Αιγαίο αποτελεί ελληνική θάλασσα κι όχι οικόπεδο συνεκμετάλλευσης.

Παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του κ. Μιχαλολιάκου:

«Έχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια από την τραγωδία των Ιμίων και τη θυσία των παλικαριών μας στα Ίμια. Από τότε που οι τρεις ήρωές μας έφυγαν ωραίοι σαν Ήλιοι για τα Ηλύσια πεδία των Αθανάτων. Πέταξαν και μας άφησαν πίσω βαριά παρακαταθήκη: Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον και ασφαλώς το απολύτως δεσμευτικόν «ουκ ελάττω παραδώσω».

Δεκαεπτά χρόνια από τότε μας θωρούν από κει ψηλά με αυστηρό και κριτικό βλέμμα.

Κριτές όλων μας είναι οι αθάνατοι νεκροί μας. Αυτά τα δύσκολα, τα πέτρινα χρόνια, που περνά ο τόπος μας μέσα στις Μνημονιακές Συμπληγάδες που στοχοποιούν και τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο, με περικοπές μισθών, με περικοπές αμυντικών εξοπλισμών, το μήνυμα της θυσίας του Παναγιώτη, του Χριστόδουλου, του Έκτορα, αποτελούν τη δική μας κόκκινη γραμμή.

Και ταυτόχρονα τη δική μας ιερή δέσμευση:

Ότι το Αιγαίο δεν είναι γκρίζα ζώνη, ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα, ότι το Αιγαίο είναι Ελλάδα, είναι η καρδιά της Ελλάδας.

Κάνουμε λοιπόν σαφές και ξεκάθαρο: ότι δεν παραχωρούμε με όποιο κόστος καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους, κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα.

Τους στέλνουμε από εδώ τον Πειραιά το μήνυμα ότι και τις ΑΟΖ θα προχωρήσουμε και τον εθνικό μας πλούτο θα αξιοποιήσουμε. Υπέρ των Ελλήνων.

Και την Ελλάδα θα κάνουμε πάλι περήφανη με αίσθημα αυτογνωσίας και αξιοπρέπειας. Με αυτές τις αρχές και τις αξίες θα αλλάξουμε και πάλι την πατρίδα μας. Γιατί κυρίες και κύριοι,

Κάποιοι μπορούν να πιστεύουν ότι δύνανται να τα πάρουν οι δανειστές μας, παρόλο που μας χρωστούν οι ίδιοι πολλά. Και ας είναι αυτή η ιερή στιγμή της μνήμης και της τιμής, να το πούμε, απλά. Μόνο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς προσφέραμε για την ελευθερία της Ευρώπης. Για να μπορεί να υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορεί να υπάρχει ελευθερία στους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης.

Γιατί οι Έλληνες ήταν αυτοί που πλήρωσαν με αίμα το «Όχι» στο Ναζισμό. Για να είναι η Ευρώπη σήμερα , αυτή που μέσα στα πλαίσια της συμμαχίας και της φιλίας πιέζει τον ελληνικό λαό έξω από τα όριά του.

Και αυτό οφείλουν να μην το ξεχνούν. Όπως και ότι δεν πρόκειται να τους παραχωρήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, τον Πολιτισμό μας, και προ παντός να μην προσβάλουν με τον τρόπο που το έκαναν το Φιλότιμό μας.

Αυτό το φιλότιμο που είχαν αυτά τα Ελληνόπουλα, που έβαλαν την ελληνική ψυχή πάνω από μικροϋπολογισμούς και νοοτροπίες «ωχαδερφισμού».

Δεν κρύφτηκαν πίσω από τους άλλους, αλλά έβαλαν ασπίδα αξιοπρέπειας τους εαυτούς τους, για όλους μας.

Η νύχτα αυτή της ντροπής και του σκοταδιού, γέμισε ιστορικό φως από τη θυσία του Παναγιώτη, του Χριστόδουλου και του Έκτορα. Γέμισε από το Ελληνικό φως που δεν πρόκειται να σβήσει στο πέρασμα των αιώνων.

Γιατί ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι και η Ελλάδα και ο Ελληνικός Πολιτισμός για την Οικουμένη ολόκληρη.

Και αυτά τα Ελληνόπουλα, μας έδειξαν με τη θυσία τους από τότε το δρόμο. Το δρόμο και της Αντίστασης, το δρόμο της Περηφάνιας, το δρόμο που κάθε Έλληνας οφείλει να πορευτεί στη ζωή του.

Αυτόν που βάζει το εμείς και την Ελλάδα, πάνω από το εγώ και τα όποια συμφέροντα. Το δρόμο της εθνικής ευθύνης. Που βάζει την Ελλάδα πάνω από τις νοοτροπίες όλων εκείνων που μας βλέπουν σαν ένα απέραντο λογιστήριο. Που μετρούν τα πάντα με ευρώ και όχι με της καρδιάς το πύρωμα, όχι με την προσφορά και τις θυσίες.

Είχα πει εδώ από αυτό το βήμα, μαζί με το Νίκο, ότι: Υπάρχουν στιγμές στην ζωή του ανθρώπου που τον σημαδεύουν ανεξίτηλα.

Μένουν χαραγμένες για πάντα και στην μνήμη και στην ψυχή. Μια τέτοια στιγμή είναι για μένα η νύκτα των Ιμίων. Η νύκτα που κοιμηθήκαμε περήφανοι Έλληνες και ξυπνήσαμε ταπεινωμένοι σύμμαχοι.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ως Έλλην πολίτης και ως εκπρόσωπος του υπερήφανου Πειραϊκού λαού στο Κοινοβούλιο, ένιωσα την μεγαλύτερη ταπείνωση και ντροπή που ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να τη διανοηθώ, και ασφαλώς δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Να ακούω τον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε, να ευχαριστεί τους Αμερικανούς, μέσα στην Ελληνική Βουλή, για το γεγονός ότι πλέον με τη δική τους βούλα είχαμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και να βαπτίζει την εθνική ταπείνωση ως εθνική επιτυχία. Δεν ανήκω σε εκείνους που θέλουν τους Αμερικανούς εχθρούς ή απέναντι. Συμμάχους τους θέλω. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ελληνικός λαός τους θέλει συμμάχους και λέει: άλλο σύμμαχοι, άλλο δούλοι.

Αγαπητοί φίλοι, δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω το χαμό των τριών παλικαριών μας στα Ίμια. Και ο Πειραιάς δεν θα το ξεχάσει και η Ελλάδα δεν θα το ξεχάσει. Όσο και αν θέλει να το μικρύνει το γεγονός η ισχυρή τηλεοπτική εξουσία.

Να μου συγχωρήσετε τον προσωπικό τόνο, αλλά είναι εντυπωσιακά αλλά και τραγικά τα παιχνίδια της μοίρας.

Για μένα, η οικογένεια Βλαχάκου, ήταν και είναι μέρος της ευρείας δικής μου οικογένειας έτσι όπως εμείς την εννοούμε, που καταγόμαστε από τα Άγια βράχια της Μάνης. Κοινά βιώματα, κοινοί αγώνες. Κοινές αρχές, κοινές αξίες. Τον Παναγιώτη, όπως και τον αδελφό του Νίκο τους γνωρίζω από μικρά παιδιά.

Και εύχομαι σε όλους σας να μη ζήσετε αυτό που η μοίρα επέλεξε να ζήσω εγώ εκείνο το βράδυ.

Το βράδυ που εντοπίστηκε η σορός του αείμνηστου Τάκη και η παράκληση του Αντώνη, του πατέρα Αντώνη, που για μένα ήταν εντολή και τιμή, να συνοδεύσω το Νίκο, να παραλάβουμε τη σορό του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου.

Και ακόμη και σήμερα δεκαεπτά χρόνια μετά, που η μοίρα μας έφερε, εμένα Δήμαρχο της πόλης και το Νίκο, Δημοτικό Σύμβουλο και πολύτιμο συνεργάτη, κάθε φορά που τον κοιτάω είναι σαν να μη μπορώ να πιστέψω πως κάποιοι μέχρι και σήμερα επιχειρούν να απαξιώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα ως Δημάρχου της πόλης, που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπούνται επαρκώς σήμερα.

Είναι σημαντικό που σήμερα την Κυβέρνηση εκπροσωπεί Υπουργός.

Αυτοί που επιχειρούν να ακυρώσουν τον ηρωισμό αυτών των παιδιών. Να πείσουν ότι την ελληνική σημαία δεν την κατέβασαν οι Τούρκοι αλλά φυσούσε πολύ και την πήρε ο αέρας. Και ας την έχουν οι Τούρκοι στο Στρατιωτικό τους Μουσείο.

Η αλήθεια είναι ότι σε καιρούς δύσκολους πάντα εμφανίζονται οι κάθε μορφής λύκοι. Αυτοί που χρόνια τώρα καιροφυλακτούν στη γωνία για να κλέψουν κάτι από την πατρίδα, τη θρησκεία και τη γλώσσα μας. Αυτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι, που κάνουν παιχνίδια στη σκακιέρα και καιροφυλακτούν στη γωνία να κερδίσουν κάτι. Να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψη του Έθνους, να απλώσουν γκρίζες ζώνες, να παραβιάσουν κόκκινες γραμμές. Να κλέψουν τη γη, τον ουρανό και τον αέρα μας. Και κάτω από τη γη, τον ορυκτό μας πλούτο. Θέλω όλοι εδώ, από το σημείο εθνικής μνήμης, που μας κοιτά περήφανος ο Παναγιώτης, να επαναλάβω ότι τέτοια σχέδια δεν θα περάσουν.

Υποτιμούν πολύ τη διαχρονική , διαιώνια ψυχή του Έλληνα».

Αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και από κομματικά μέλη που προσήλθαν στην τελετή.

Διαβάστε ακόμα:

Τα Ίμια, η θυσία των τριών αξιωματικών και η... προδοσία

Ο Β. Μιχαλολιάκος τιμά τον Βλαχάκο - Οι πρώτες εικόνες