Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Ο ανασχηματισμός, το timing και οι ενδεχόμενες αλλαγές - Οι αμετακίνητοι και αυτοί που φεύγουν

Ο ανασχηματισμός, το timing και οι ενδεχόμενες αλλαγές
Ο ανασχηματισμός, το timing και οι ενδεχόμενες αλλαγές
Intimenews

Μαθαίνω πως έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι… διερευνητικές επαφές εκεί στο Μαξίμου για τον επερχόμενο ανασχηματισμό ο οποίος και έχει κλειδώσει καθώς μένει μόνο να πατήσει το κουμπί ο Πρωθυπουργός.

Τώρα βέβαια για τον χρόνο που θα γίνει αυτό δεν παίρνω και όρκο καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει και κατά το παρελθόν πως εξετάζει με μεγάλη λεπτομέρεια την κάθε αλλαγή που θα θελήσει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα κάτι που… τρώει χρόνο.

Οι εισηγήσεις που έχει πάντως δεχτεί είναι να κινηθεί άμεσα έτσι ώστε οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί να έχουν χρόνο να ενημερωθούν για το χαρτοφυλάκιο τους μέσα στο καλοκαίρι, αν και δεν το βλέπω. Το σίγουρο είναι πως εκεί μετά τις 15 Αυγούστου, κοντά στις 20 θα έλεγα, το αργότερο, θα έχουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Άγνωστο παραμένει αν τελικά θα μιλάμε για ένα δομικό ανασχηματισμό ή για κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Η γάτα με έχει ενημερώσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στους σχεδιασμούς του κάποια στιγμή να αλλάξει ορισμένες δομές, όπως για παράδειγμα να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για τα κοινωνικά θέματα, ένα υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας δηλαδή. Δεν ξέρω όμως αν θα κινηθεί σε αυτή τη λογική σε αυτόν τον ανασχηματισμό ή αν θα περιμένει τις επόμενες εκλογές.

Και πάμε τώρα στα ενδιαφέροντα και… ζουμερά. Ποιοι θα μετακινηθούν, ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα πάνε σπίτια τους; Πρώτον να σας πω πως ούτε ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα καταλήξει συνολικά. Είναι κάποιοι που ξέρει πως θα κρατήσει στα πόστα τους, οι περισσότεροι, είναι κάποιοι που θα τους μετακινήσει, είναι και κάποιοι που θέλει να τους αλλάξει αλλά δεν ξέρει και τι να τους κάνει και κάποιοι που λογικά θα αφοσιωθούν στον… προεκλογικό τους αγώνα απερίσπαστοι.

Με κίνδυνο να παρεξηγηθεί με πολύ κόσμο, η γάτα μου μετέφερε λοιπόν τα όσα ακούσει στους διαδρόμους του Μαξίμου για το θέμα. Θα έχουμε σίγουρα μετακινήσεις Υπουργών και Υφυπουργών. Αμετακίνητοι στα πόστα τους πρέπει να θεωρούνται τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι Σταϊκούρας και Σκυλακάκης οι οποίοι έχουν και πολλή δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα και με τους οποίους ο Πρωθυπουργός φαίνεται ικανοποιημένος.

Στα Υπουργεία τους θα παραμείνουν και οι Δένδιας, Παναγιώτοπουλος, Πιερρακάκης και Βορίδης ενώ ακούω για αλλαγές στο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πιθανή έλευση του Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με τη γάτα ο πρώην Υπουργός, αν και δεν προέρχεται από τη δεξιά, έχει πυκνώσει τις επαφές του στο Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο έχει κληθεί για να δώσει τα φώτα του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την ενεργειακή κρίση. Μάλιστα με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηματοδοτήσει και ένα άνοιγμα στον μεσαίο Πασοκογενή χώρο, κάτι που ήδη σκέφτεται εδώ και καιρό. Αλλαγές ακούω και σε άλλα υπουργεία από όπου ενδέχεται να προκύψουν και καραμπόλες. Για παράδειγμα ακούω πως ο Στέλιος Πέτσας ενδέχεται να μετακινηθεί σε οικονομικό υπουργείο, που είναι και πιο κοντά στον τομέα του ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το τι θα γίνει με τα στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν πάντως υπάρξει κάποια αλλαγή εκεί αυτή θα έχει να κάνει με τη μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη σε κάποιο υπουργείο, κάτι που ίσως το επιδιώκει και ο ίδιος.

Αυτή η είδηση έχει θορυβήσει τη γάτα καθώς όπως μου λέει, ο Γεραπετρίτης είναι αυτός που ασχολείται περισσότερο με τον Peanut στο Μεγαρο Μαξίμου και ανησυχεί πως αν μετακινηθεί θα στενοχωρηθεί ο φίλος της. Τέλος ακούω διάφορά για πιθανή μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως σε άλλο πρωτοκλασάτο υπουργείο. Η διαίσθηση μου εδώ μου λέει πως αν η ίδια δεν θέλει να μετακινηθεί δεν θα μετακινηθεί καθώς ο Πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος από το μέχρι τώρα έργο της.