Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Ανασχηματισμός: Με το βλέμμα στη ΔΕΘ οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - Πότε θα ανακοινωθούν

Ανασχηματισμός: Με το βλέμμα στη ΔΕΘ οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - Πότε θα ανακοινωθούν

Διάβασα, όπως και εσείς άλλωστε σε κάποια παραλία, τα δημοσιεύματα πως ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του θέλησε να βάλει τέλος στα σενάρια για ανασχηματισμό ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ούτε σε δεύτερο χρόνο αλλά θα ολοκληρώσει την τετραετία με την παρούσα κυβέρνηση.

Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να δηλώνει πως «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας και οι υπουργοί πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους». Αυτά τα διάβασε βέβαια και η γάτα η οποία, χωρίς να διαψεύδει το ρεπορτάζ, το ότι αυτά πράγματι τα είπε ο Πρωθυπουργός, μου νιαούρισε πως η ίδια επιμένει στις δικές της πληροφορίες πως όχι μόνο ο ανασχηματισμός θα γίνει αλλά τον προσδιόρισε μάλιστα σε περίπου ένα μήνα, δηλαδή κατά τις 22-23 Αυγούστου.

Βέβαια, εδώ θα μου πείτε, πώς γίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέλει να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού και από την άλλη να το σχεδιάζει; Αυτή την απορία την έχω και εγώ και την μετέφερα στη γάτα η οποία δεν έχει πάει ακόμα διακοπές και κόβει βόλτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τι να σου πω. Ίσως θα ήθελε να περάσει ήρεμα στις ολιγοήμερες διακοπές του, ίσως θα έχει κάτι άλλο στο μυαλό του», μου είπε χαρακτηριστικά. Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις και για να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά έχει δεχτεί και άλλες τόσες για να μην προχωρήσει.

Άλλοι του επισημαίνουν πως μέχρι να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκια τους οι νέοι υπουργοί θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, άλλοι του τονίζουν πως κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα δώσουν μία νέα δυναμική στην κυβέρνηση μετά από ένα, ομολογουμένως, δύσκολο καλοκαίρι και με τις πυρκαγιές.

Και οι μεν και οι δε έχουν τα δίκια τους, η γάτα όμως επιμένει πως με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητοτάκης θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θέλει να κινηθεί και μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα μάλιστα αν στη νέα κυβέρνηση τοποθετήσει και πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού χώρου της Νέας Δημοκρατίας.
Ήδη εδώ και καιρό η γάτα μου έχει πει να ποντάρω στο πρόσωπο του Γιάννη Μανιάτη για παράδειγμα, ενός προσώπου που γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα της ενέργειας, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τη μαρτυρία της γάτας έχει επισκεφθεί και το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλαϊνή πόρτα κατά το πρόσφατο παρελθόν και όχι μόνο μία φορά.

Όσον αφορά πάντως το πιθανό «πάγωμα» του κυβερνητικού έργου σε μία κρίσιμη συγκυρία, να σας πω πως ο Πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία, όπως των Οικονομικών. Επίσης κρατώ και μια επιφύλαξη αν θα προχωρήσει και σε κάποιες δομικές αλλαγές σε υπουργεία, συγχωνεύσεις, μεταφορές αρμοδιοτήτων κλπ. Γνωρίζω πως τέτοιες κινήσεις είναι στις προθέσεις του για μετά τις εκλογές, ίσως όμως θελήσει και εδώ να αιφνιδιάσει.

Κλείνοντας, να σας πω πως η γάτα επιμένει πως στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πάει στη ΔΕΘ με κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και από εκεί να ανακοινώσει και το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο ίδιος θέλει να μπορέσει να ανακοινώσει και κάποιες νέες μειώσεις σε φόρους, όλα όμως θα κριθούν μετά τις 15 Αυγούστου, όταν στο οικονομικό επιτελείο θα έχουν και μια καλύτερη εικόνα για το αν θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Από την άλλη εβδομάδα πάντως θα πέσουν κάπως οι ρυθμοί καθώς τα κυβερνητικά στελέχη θα πάνε για ολιγοήμερες διακοπές ενώ με βάρδιες θα δουλέψει και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η γάτα όμως θα είναι όπως πάντα παρούσα για να μας ενημερώνει.