ΥΔΩΡ & ΓΗ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα τo πόσιμο νερό

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2019: Αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα τo πόσιμο νερό

Το νερό αποτελεί βασικό αγαθό επιβίωσης για τον άνθρωπο. Μπορεί η άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό να θεωρείται αυτονόητη για όλους, ωστόσο κάτι τέτοιο απέχει μακράν από την πραγματικότητα.

Για το λόγο αυτό, η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2019 είναι επικεντρωμένη στο «νερό για όλους», βασιζόμενη και στο Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 6, ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030.

Στοιχεία… που σοκάρουν

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό αποφασίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 22 Δεκεμβρίου 1992.

Η 22α Μαρτίου ορίστηκε η ημέρα τίμησης αυτού του πολύτιμου αγαθού, λαμβάνοντας κάθε χρόνο ένα διαφορετικό μήνυμα ευαισθητοποίησης γύρω από αυτό. Το μήνυμα του 2019 είναι αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, χωρίς διακρίσεις, για πρόσβαση σε πόσιμο νερό με σύνθημα «Leaving Noone Behind».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Επιπρόσθετα, περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Άριστης ποιότητας νερό με τη «σφραγίδα» της ΕΥΔΑΠ

Έχοντας ήδη υιοθετήσει το φετινό μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «Όποιος και αν είσαι, όπου και αν βρίσκεσαι, το ασφαλές πόσιμο νερό είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά σου!» εδώ και δεκαετίες, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής.

Η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει εδώ και χρόνια ως πρωταρχικό στόχο της την διανομή πόσιμου και ποιοτικού νερού ανεξαρτήτως κριτηρίων. Για τον λόγο αυτό, εφαρμόζει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο απευθύνεται στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητας της δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους. Παράλληλα, έχει εισάγει φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (υπερήλικες κλπ).

Το νερό είναι ζωή. Το νερό έχει προτεραιότητα. Είναι δικαίωμα.

Για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε άριστης ποιότητας πόσιμου νερού, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους 365 ημέρες τον χρόνο μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. Τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.

Το νερό είναι ζωή. Το νερό είναι προτεραιότητα. Είναι δικαίωμα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να μείνει κανένας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η ΕΥΔΑΠ, μια ολόκληρη κοινωνία εργαζομένων, προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις και τις υπηρεσίες της, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, για να έχουν όλοι αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικά άριστο και οικονομικά προσιτό νερό.