ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Η εκτίμηση Αρναούτογλου για όλο τον Μάρτιο – Πότε έρχεται κρύο και κακοκαιρία

Καιρός: Η εκτίμηση Αρναούτογλου για όλο τον Μάρτιο – Πότε έρχεται κρύο και κακοκαιρία
INTIME

Την εκτίμησή του για τον καιρό του Μαρτίου δημοσίευσε ο Σάκης Αρναούτογλου παραθέτοντας χάρτες που δείχνουν πότε θα έρθει κρύο και κακοκαιρία αλλά και πότε ο καιρός θα «ανοίξει».

Αρχικά ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί τι σημαίνει «αναλογική μέθοδος» και στη συνέχεια παρέχει αναλυτικές οδηγίες για τους χάρτες που επισυνάπτει στην ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τους χάρτες αυτούς το διάστημα 10 - 15 Μαρτίου θα είναι αυτό στο οποίο θα σημειωθούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά και τα κυριότερα φαινόμενα για τον μήνα που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα.

Άστατος, κατά τους ίδιους χάρτες θα είναι ο καιρός και το διάστημα 15-20 Μαρτίου με βελτίωση το επόμενο 5ημερο (20-25 Μαρτίου) και νέα μεταβολή τις τελευταίες πέντε ημέρες του Μαρτίου (25-30).

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου έχει ως εξής:

ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

(Για όσους δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τους χάρτες υπάρχει επεξήγηση στο παρακάτω κείμενο αλλά παρακαλώ να διαβαστεί με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν παρερμηνείες)

Η Αναλογική μέθοδος, βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα η οποία και δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη ώστε να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν να διαβάζουν του χάρτες:

Πάρα μα πάρα πολύ γενικά καθώς υπάρχουν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις:

Στους χάρτες (ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) με τίτλο "Geop 500hPa & pression au sol" οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν γενικά καλό καιρό από πλευράς φαινόμενων και κυρίως όταν βρίσκονται κοντά με τις πορτοκαλί αποχρώσεις, ενώ οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία!

Οι χάρτες με τίτλο "Temperature a 850hpa" χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς. Σε γενικές γραμμές και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την εποχή: Οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θέμης Αδαμαντίδης: Αυτός είναι ο τραγουδιστής που συνελήφθη σε παράνομο καζίνο στην Κυψέλη