ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Προσοχή σε Ανατολικό Αιγαίο τις επόμενες ώρες - Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Κακοκαιρία: Προσοχή σε Ανατολικό Αιγαίο τις επόμενες ώρες - Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Κακοκαιρία: Τα έντονα καιρικά φαινόμενα μεταφέρονται σταδιακά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τον Σάκη Αρναούτογλου να συμβουλεύει τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί .

Τα «δόντια» της έδειξε σήμερα η κακοκαιρία που σάρωσε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα με καταιγίδες και έντονες βροχές να μαίνονται ακόμα και τώρα, σε ορισμένα τμήματα της επικράτειας.

Τα έντονα φαινόμενα που προκάλεσαν ουκ ολίγα προβλήματα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και η Θεσσαλία αλλά και η Αττική αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή 27/01.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού Σάκη Αρναούτογλου στον κλοιό της κακοκαιρίας θα βρεθούν τις επόμενες ώρες νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Από τη νύχτα μέχρι και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος αναμένεται να δεχθούν μεγάλα ποσοστά βροχής, με την πρόγνωση να περιέχει δυνατές μπόρες και καταιγίδες.

Παράλληλα θα πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι με τον Σάκη Αρναούτογλου να εφιστά την προσοχή των κατοίκων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αλλά και στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια τμήματα της χώρας ο καιρός θα παραμείνει άστατος με μπόρες και καταιγίδες ανά διαστήματα. Το απόγευμα και προς το βράδυ η κακοκαιρία θα επεκταθεί και στα βόρεια, με μπόρες να επηρεάζουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί στα 5 με 6 μποφόρ.

Ειδικά όσον αφορά στην Αττική, θα επικρατεί συννεφιά από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Στην πορεία της ημέρας θα υπάρχει σταδιακή βελτίωση, το βράδυ όμως υπάρχει πιθανότητα για τοπικές μπόρες κυρίως στα κεντρικά και τα νότια του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι δυτικοί στα 4 με 6 μποφόρ.

Στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία αναμένεται έντονη συννεφιά, ενώ μετά το μεσημέρι θα υπάρξουν τοπικές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Κεντρική Μακεδονία: Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται στην Ημαθία, σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης, στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3- 5 Πηγαδιών, στο Κιλκίς, στις επαρχιακές οδούς Γρίβας – Καστανερής και Γουμένισσας – Ομαλού, προς τα χιονοδρομικά κέντρα Βόρα (Πέλλα) και Ελατοχωρίου (Πιερία) καθώς και στη Χαλκιδική στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας και Νεοχωρίου – Ολυμπιάδας.

Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, σε ισχύ παραμένουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην δημοτική οδό Παλαιού Προδρόμου-Κουλούρα Ημαθίας ( λόγω καθίζησης γέφυρας στο ρέμα Κρασοπούλι) και Καστανερής – Λιβαδειών Κιλκίς λόγω καθίζησης μέρους του οδοστρώματος.

Συνεχίζεται και την Παρασκευή η κακοκαιρία – Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική για την Αττική

Για την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μίλησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Όπως εξήγησε, τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής έχει λάβει συνολικά 394 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας σε ασφαλή σημεία. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην Αττική, όπου έγιναν 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών προς ασφαλή σημεία. Στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν 100 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα μέχρι την Παρασκευή. Για αυτό τον λόγο σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, της φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, όλων των συναρμόδιων φορέων αλλά και με επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων. Σε συνέχεια της σύσκεψης αυτής, εκδόθηκαν πέντε προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους Αττικής, Εύβοιας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας, Παξών, ΒΑ Αιγαίου, Θάσου καθώς και προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης. Παράλληλα, ενημέρωσε για το μήνυμα από το 112 που θα φτάσει και στα Δωδεκάνησα.

«Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες, πέραν των οδηγιών του 112. Παρακαλούμε πολύ, παραμείνετε πολύ προσεκτικοί. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες αν βρίσκεστε στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Τονίζουμε ότι για οποιαδήποτε μετακίνησή μας είναι σημαντικό να είμαστε και να παραμένουμε ενημερωμένοι τόσο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, όσο και για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΕΜΥ και της ΕΛΑΣ. Για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη, θα υπάρχει νεότερη ενημέρωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.

Αττική: Έκλεισε η Ποσειδώνος, καθίζηση στη Χαριλάου Τρικούπη

Νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης περίπου στις 17:00 έκλεισε η λεωφόρος Ποσειδώνος λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ώρες.

Η παραλιακή ήταν κλειστή στο ύψος Σταύρος Νιάρχος μετά τη γέφυρα που οδηγεί προς Συγγρού και Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τροχαίας λόγω καθίζησης οδοστρώματος κλειστή έμεινε για αρκετή ώρα και η οδός Χαριλάου Τρικούπη από το ύψος της οδού Ναυαρίνου.

Παράλληλα διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σημειώθηκε στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς Λεωφόρο Μαραθώνος.

Επιπλέον, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της υπερχείλισης υδάτων διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σηστο γεφυράκι «Αρίωνα» στα Σπάτα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Νωρίτερα μάλιστα σημειώθηκαν καθυστερήσεις άνω των δύο ωρών στα δρομολόγια των λεωφορείων στη Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο Newsbomb.gr, αιτία για το χάος που έχει προκληθεί σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους, που συνδέει αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας, είναι η βλάβη σε ένα λεωφορείο.

Το παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Μια σειρά από λεωφορεία έχουν ακινητοποιηθεί επί της συγκεκριμένης οδού, προκαλώντας «κομφούζιο» και αδιανόητη ταλαιπωρία για οδηγούς και κατοίκους.

Η Ζάκυνθος έγινε... Βενετία

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Ζάκυνθο με πολύ δυνατές βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις και απεγκλωβισμούς ατόμων.

Μάλιστα, όπως τόνισε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, το νησί πέρασε μια εφιαλτική νύχτα και είναι πιθανό το ενδεχόμενο να τεθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ζήσαμε μία πολύ δύσκολη νύχτα λόγω της κακοκαιρίας», επαναλαμβάνει ο δήμαρχος του νησιού, τονίζοντας ότι η κακοκαιρία που χτύπησε τη Ζάκυνθο το βράδυ της Τετάρτης ήταν σφοδρότατη.

Τα σχολεία παραμένουν και για αύριο Παρασκευή κλειστά ενώ ένα βίντεο από drone δείχνει το ντονο το αποτύπωμά της στο νησί της Ζακύνθου.

Η Ζάκυνθος έγινε... Βενετία

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Ζάκυνθο με πολύ δυνατές βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις και απεγκλωβισμούς ατόμων.

Μάλιστα, όπως τόνισε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, το νησί πέρασε μια εφιαλτική νύχτα και είναι πιθανό το ενδεχόμενο να τεθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ζήσαμε μία πολύ δύσκολη νύχτα λόγω της κακοκαιρίας», επαναλαμβάνει ο δήμαρχος του νησιού, τονίζοντας ότι η κακοκαιρία που χτύπησε τη Ζάκυνθο το βράδυ της Τετάρτης ήταν σφοδρότατη.

Τα σχολεία παραμένουν και για αύριο Παρασκευή κλειστά ενώ ένα βίντεο από drone δείχνει το ντονο το αποτύπωμά της στο νησί της Ζακύνθου.

Κεντρική Μακεδονία

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες και τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία που έπληξε, από χθες το απόγευμα, αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα για να δημιουργήσουν αναχώματα, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Οι περιοχές της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο βροχής από χθες, όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σε μια περίπτωση κλήθηκε η πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό πολίτη.

kakokairia3.jpg
Πλημμύρα στην ΑριδαίαΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο νομό Πέλλας είχαμε προβλήματα με κάποια ρέματα που «φούσκωσαν» και χρειάστηκε να παρέμβουμε με μηχανήματα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Πικρολίμνης έγινε διάνοιξη ώστε να απομακρυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος του νερού και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η βροχόπτωση προχώρησε πιο βόρεια προς την περιοχή της Αριδαίας και της Σκύδρας, με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρισμένες ισόγειες κατοικίες και καταστήματα. Η πυροσβεστική δέχτηκε έως τώρα 84 κλήσεις και έγιναν 29 αντλήσεις υδάτων», ανέφερε ο κ. Στεργιάδης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως το πρωί επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος, όπως είπε, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και άμεσα θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στην περιοχή της Πιερίας, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, καθώς «φούσκωσε» η θάλασσα από τον τεράστιο όγκο της βροχής.

Ηγουμενίτσα: Πυροσβέστης απεγκλωβίζει οδηγό κουβαλώντας τον στην πλάτη

Την προσπάθεια που κατέβαλε ένας πυροσβέστης να απεγκλωβίσει οδηγό που ακινητοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν πλημμύρισε δρόμος στην Ηγουμενίτσα, κατέγραψε σε βίντεο το thespro.gr.

Ηλεία: Πλημμύρισαν σπίτια και εκτάσεις στην Μυρτιά

Η κακοκαιρία σάρωσε και την Ηλεία με αυξομειώσεις στην θερμοκρασίας και καταιγίδες.

Προβλήματα από την κακοκαιρία παρατηρούνται σε αρκετούς δήμους της Ηλείας, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν και στο δήμο Πύργου.

Αλύκες - Δυτική Αχαΐα - Ποτάμια οι δρόμοι

Λόγω των βροχοπτώσεων, η περιοχή μετατράπηκε σε μια μεγάλη λίμνη, με τους δρόμους αλλά και αγροτικές εκτάσεις να έχουν πλημμυρίσει.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες και το βίντεο που ανέβασε στη σελίδα της στο facebook κάτοικος της περιοχής

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Meteo στις 2 το μεσημέρι, ενώ έντονα φαινόμενα εκδηλώνονται αυτή την ώρα κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στις Σποράδες, το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας και είναι ίσο με 146 χιλιοστά.

Η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή (27-01-2023).

Η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Παρασκευή

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Σχετικές ειδήσεις