ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Χιόνισε τα ξημερώματα σε Πάρνηθα και Πεντέλη

Καιρός: Χιόνισε τα ξημερώματα σε Πάρνηθα και Πεντέλη
Η ανατολική πλευρά της Πάρνηθας
Φωτογραφία από live camera

Καιρός: Χειμωνιάτικο το σκηνικό με χιόνια να πέφτουν και στα ορεινά του νομού Αττικής – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Χειμώνας και στα ορεινά του νομού Αττικής, καθώς τα πρώτα χιόνια έκανα την εμφάνισή τους σε Πεντέλη και Πάρνηθα, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα έχει ξεκινήσει μία έντονη συζήτηση μεταξύ των μετεωρολόγων για την εξέλιξη που θα έχει ο καιρός μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, την ώρα που τα προγνωστικά μοντέλα αλλάζουν συνεχώς.

Ο καιρός στην βόρεια πλευρά της ΠάρνηθαςΦωτογραφία από live camera στο καταφύγιο Μπάφι

Σε χθεσινή του ανάρτηση ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος γνωστοποίησε τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό που θα επικρατήσει στην Αττική. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, μόνο χιόνια δεν θα δούμε στην Αττική, αντιθέτως το μεσημέρι του Σαββάτου η θερμοκρασία δείχνει μάλιστα να ανεβαίνει, αγγίζοντας τοπικά έως και τους 5 βαθμούς κελσίου.

«Όσο για το Σάββατο το πρωί που αναμενόταν ένα πολύ πρόσκαιρο πέρασμα με τοπικές χιονοπτώσεις και λίγο χαμηλότερα, μειώνονται οι πιθανότητες να έρθει λόγω του ότι οι συνθήκες πιθανότατα δεν θα ευνοήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η νέα ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

«ΜΟΥΦΑ ΟΛΚΗΣ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Θα απογοητευτείτε οικτρά, όσοι, διαβάζοντας κάποια δημοσιεύματα ή ακούγοντας ορισμένες δηλώσεις ειδικών, αναμένετε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής την Παρασκευή και το Σάββατο.

Απογοητεύτηκα επίσης για άλλη μια φορά από διάφορες σελίδες του διαδικτύου που πήραν τη χθεσινή μου δήλωση που ανέφερα για την Αττική για «χιόνια στις βάρκες... στις ταβέρνες της Πεντέλης» και την έκαναν "χιόνια μέχρι τις βάρκες της Αττικής" προφανώς για να τραβήξουν κλικς. Όμως οι μεγάλες, έγκυρες και αξιοπρεπείς σελίδες ήταν σωστές, δεν έκανα κάτι τέτοιο. Και στην τελική, δεν είναι τυχαίο που κάποιες σελίδες βρίσκονται στην κορυφή τις επισκεψιμότητας και κάποιες άλλες ψάχνουν να παραποιήσουν τα λεγόμενα του κάθε Καλλιάνου για να τραβήξουν το ενδιαφέρον λόγω του ότι φυτοζωούν. Έχει καταντήσει γελοία πια αυτή η μέθοδος.

Λοιπόν, το πολύ πολύ να χιονίσει για λίγο την Παρασκευή στα πολύ ψηλά του όρους της Πεντέλης και στα ψηλά Πάρνηθας (από τα 600-700 μέτρα περίπου και υψηλότερα). Όσο για το Σάββατο το πρωί που αναμενόταν ένα πολύ πρόσκαιρο πέρασμα με τοπικές χιονοπτώσεις και λίγο χαμηλότερα, μειώνονται οι πιθανότητες να έρθει λόγω του ότι οι συνθήκες πιθανότατα δεν θα ευνοήσουν.

Ναι θα έχει κρύο νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ τις επόμενες ημέρες στην Αττική, ναι θα πέσει λίγο ακόμη η θερμοκρασία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά. Και ειδικά τα μεσημέρια θα ανέβει κιόλας. Πχ, την Τετάρτη θα φτάσει στους 12°C, την Πέμπτη στους 15°C, την Παρασκευή στους 14-15°C και το Σάββατο στους 15°C.

Τη νέα εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, ίσως και να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η εξέλιξη του καιρού αλλά ακόμη είναι πολύ μακριά για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα. Και αν πάλι κάποιες σελίδες βγάλουν τίτλους βροντερούς, μην ανοίξετε τα άρθρα. Θα εκτεθούν για άλλη μια φορά στην προσπάθεια τους να τραβήξουν κλικς.

Ξέρετε, αποδεικνύεται αυτό για το οποίο μάχομαι και φωνάζω από παλιά, ότι ο καιρός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και ενίοτε κατακεραυνώνει όσους σπεύδουν να βγάλουν από νωρίς συμπεράσματα».

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα αναμένεται αίθριος γενικά καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές αναμένονται στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και πιθανώς στην Ανατολική Στερεά. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας και πιθανώς της Ανατολικής Στερεάς, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Κρήτης.

Τα φαινόμενα μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν ενώ παγετός θα σημειωθεί τη νύχτυα και το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -9 έως 11, στην Ήπειρο από -8 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -8 έως 9, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -7 έως 11, στα Επτάνησα από 0 έως 11 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -1 έως 9 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες/βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική, με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια με βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, γενικά αίθριος καιρός με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 2 και 11 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος τις περισσότερες ώρες, από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι, τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Στις Σποράδες, την Εύβοια και τα ανατολικά τμήματα της Στερεάς, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες και βελτίωση το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Εύβοιας τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, στα ορεινά χιόνια και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός προβλέπεται αρχικά αίθριος, από το απόγευμα όμως σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Ανήλικοι απείλησαν να χτυπήσουν 50χρονο για να τους πει τι ομάδα είναι

Πτώση Phantom F-4 - Συγκλονίζει ο πατέρας του υποσμηναγού: «Δεν μπορώ να πάω να κάνω αναγνώριση»

Βόλος: 84χρονος άρπαξε από τα μαλλιά τη νύφη του και την χαστούκισε