ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Χειμώνας 3 ημερών - Ισχυρή ψυχρή εισβολή από την Παρασκευή με χιονοπτώσεις και καταιγίδες

Καιρός: Χειμώνας 3 ημερών - Ισχυρή ψυχρή εισβολή από την Παρασκευή με χιονοπτώσεις και καταιγίδες

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια αναμένονται στη χώρα από σήμερα με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Από σήμερα το μεσημέρι Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι στα πελάγη ενώ θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και στα βόρεια. Χαρακτηριστικό της ημέρας θα είναι οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες προοδευτικά θα αυξηθούν και το απόγευμα θα βρέξει. Το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα δεν αποκλείεται, κυρίως στα δυτικά, να είναι τοπικά έντονα. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, στρεφόμενοι αργά το βράδυ σε βόρειους με ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18-19 βαθμούς.

Δείτε που σημειώνονται χιονοπτώσεις LIVE μέσω του WINDY:

Γιαννόπουλος: Χειμώνας τριών ημερών

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι χειμωνιάτικος με τα όλα του: χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία και στη Θράκη η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά και θα ρίξει περισσότερο χιόνι. Παράλληλα, τοπικά θα υπάρχουν πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (με απαγορευτικά απόπλου) και κρύο τσουχτερό, με μονοψήφιες τιμές θερμοκρασία ακόμα και το μεσημέρι στα κεντρικά και τα βόρεια.

Το κρύο θα μείνει και την Κυριακή, όταν θα είναι και περισσότερο καθώς θα πέσουν οι ελάχιστες θερμοκρασίες και οι μέγιστες αλλά και τη Δευτέρα.

Από Τρίτη η θερμοκρασία ανεβαίνει πάλι και τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι ήπιος με θερμοκρασίες στα κανονικά για την εποχή περίοδο και πιθανόν από την Πέμπτη και πάνω από αυτά…

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Απριλοδεκέμβρης...»

Στα δύο χωρίζεται η χώρα από σήμερα με τα βόρεια να δέχονται καταιγίδες ενώ στα νότια οι θερμοκρασίες παραμένουν καλές. «Δεν μπορεί ο Δεκέμβριος να βρει τον εαυτό του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο OPEN.

Ο καιρός θα είναι πιο χειμωνιάτικος το Σάββατο και από τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι. Η υγρασία θα είναι αυξημένη σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Αττική θα επικρατήσουν σήμερα ήπιες καιρικές συνθήκες με συννεφιές στις περισσότερες περιοχές ενώ από το βράδυ αναμένονται βροχές. Η θερμοκρασία αναμένεται μέχρι 21 βαθμούς.

«Με τον Δεκέμβρη να βρίσκει τον εαυτό του θα κυλήσουν οι επόμενες 2-3 ημέρες οπότε και στη συνέχεια θα μπει ξανά ο Απρίλης μέσα του. Απριλοδεκέμβρη συνέχεια λοιπόν....», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος.

Ισχυρή ψυχρή εισβολή από την Παρασκευή - Χιονοπτώσεις σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr αξιοσημείωτη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα το τριήμερο Παρασκευή 15/12 - Κυριακή 17/12.

Ο έντονος ατμοσφαιρικός κυματισμός πάνω από την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας την Πέμπτη 14/12, να δώσουν τις επόμενες ημέρες τη θέση τους σε πολύ ψυχρές αέριες μάζες, με τη συνολική πτώσης της θερμοκρασίας να είναι της τάξης των 10-15 βαθμών κατά τόπους. Αποτέλεσμα της ίδιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, θα είναι ο σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα συνοδεύεται από τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο και προοδευτικά θυελλώδεις βοριάδες. Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή του εκτιμώμενου αθροιστικού ύψους χιονιού στη χώρα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 16/12.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Επισημαίνουμε ότι οι επικαιροποιήσεις των έκτακτων δελτίων που θα γίνονται ανά 12 ώρες, αποτελούν συνέχεια του αρχικού Δελτίου Επιδείνωσης και δεν είναι νέα Έκτακτα Δελτία.

meteo.gr

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 14/12 εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Αναλυτικά:

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα κινείται νοτιοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή (15-12-2023) το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, ενώ το Σάββατο (16-12-2023) θα χιονίσει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή κυρίως το Σάββατο οπότε στα κεντρικά και τα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Από το απόγευμα της Παρασκευής (15-12-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

β) Από το πρωί του Σαββάτου (16-12-2023) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

γ) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16-12-2023) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν και σε αυτές τις περιοχές.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν :

α) Aπό τo μεσημέρι της Παρασκευής (15-12-2023) στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

β) Το Σάββατο (16-12-2023) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδυνές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Tο Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

β) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Επισημαίνουμε ότι οι επικαιροποιήσεις των έκτακτων δελτίων που θα γίνονται ανά 12 ώρες, αποτελούν συνέχεια του αρχικού Δελτίου Επιδείνωσης και δεν είναι νέα Έκτακτα Δελτία.