ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Emil: Πλημμύρες και λαχτάρες σε όλη τη χώρα - Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Emil: Πλημμύρες και λαχτάρες σε όλη τη χώρα - Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες

Δεν έλειψαν τα προβλήματα από την κακοκαιρία Emil σε πολλά σημεία της χώρας 

Σοβαρά ήταν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Emil.

Στην Αθήνα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ με τα οχήματα να κινούνται με μεγάλες δυσκολίες. Σοβαρότερα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραλιακή.

Στη Θεσσαλονίκη η ολισθηρότητα του δρόμου προκάλεσε ανατροπή νταλίκας σήμερα το μεσημέρι (16:05) στην Περιφερειακή Οδό. Σύμφωνα με το GRTimes.gr ο οδηγός έχασε τον έλεγχο λίγο πριν την έξοδο Πανοράματος και προσέκρουσε σε μπάρες δίχως, ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος.

Η κίνηση πάντως έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο ανατολικό ρεύμα παρότι η νταλίκα απομακρύνθηκε από ειδικό συνεργείο της ΕΛΑΣ.

Στη δυτική Μακεδονία η...άνοιξη μπήκε με χιόνια.

H κακοκαιρία στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με το pelop.gr η κακοκαιρία οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας του Οδοντωτού και το δρομολόγιο Διακοπτό-Καλάβρυτα. Οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή διεξαγωγή των δρομολογίων και η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια διακόπηκαν ύστερα από εντολή του διαχειριστή υποδομής (Ο.Σ.Ε.) μέχρι νεωτέρας, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Μόλις στις αρχές της εβδομάδας τα δρομολόγια είχαν διακοπεί και πάλι, μετά από ακινητοποίηση του τρένου λόγω φερτών υλικών που είχαν πέσει στη γραμμή, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό περίπου 90 επιβατών για τρεις ώρες.

Στην Καλαμάτα είχαμε κάποια πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ στην Σπάρτη υπήρξαν αντίστοιχα φαινόμενα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια η κακοκαιρία μετακινείται ανατολικά. Επιμένει στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη.

Στο Ναύπλιο αρκετά σημεία πλημμύρισαν από έντονη βροχόπτωση και οι μαγαζάτορες βγήκαν με τις σκούπες. Συγκεκριμένα, λίγο πριν το μεσημέρι η πόλη του Ναυπλίου δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής με αποτέλεσμα πρόσκαιρα να πλημμυρίσουν δρόμοι και να γίνουν αδιάβατοι για τους πεζούς, ενώ και τα αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία.

Η κακοκαιρία στις πληγείσες περιοχές

Με αγωνία αντιμετώπισε ο Νομός Τρικάλων την νέα κακοκαιρία Emil.

Σύμφωνα με το trikalaopinion.gr τα πιο επικίνδυνα σημεία που προκάλεσαν έντονη ανησυχία είναι τα εξής:

Στο Βαλομάνδρι: Η πλημμύρα του Daniel «ξήλωσε» ένα μεγάλο μέρος του αναχώματος στο νότιο μέρος του Βαλομανδρίου το οποίο αποκαταστάθηκε πρόχειρα με κροκάλες και χαλίκια. Από τη νεροποντή ο Πηνειός φούσκωσε γεμίζοντας με ορμητικά νερά την κοίτη αλλά και τη ζώνη ανάσχεσης ανάμεσα στα δύο αναχώματα (Βαλομανδρίου και Φωτάδας). Το αποτέλεσμα ήταν να απειληθεί με κατάρρευση το τμήμα του αναχώματος προς το Βαλομάνδρι που αποκαταστάθηκε πρόχειρα. Σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ανάμεσα από τις κροκάλες περνούσε νερό προς το χωριό, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διάβρωση του αναχώματος. Αμέσως, στο σημείο έσπευσαν η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι της Περιφέρειας Θανάσης Τσίαρας (Έργων) και Σάκης Ξάφος (Παιδείας). Επί τόπου αποφασίστηκε να ενισχυθεί το ανάχωμα με χαλίκια όπως κι έγινε. Η ενίσχυση του αναχώματος σε συνδυασμό με την πτώση της στάθμης του νερού είχε ως αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος νέας πλημμύρας στο Βαλομάνδρι και στον Παραπόταμο.

Στη Φωτάδα: Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σήμανε «κόκκινος συναγερμός» και στη Φωτάδα όπου επίσης, το ανάχωμα αποκαταστάθηκε πρόχειρα μετά τις προηγούμενες πλημμύρες. Αμέσως, στο σημείο έσπευσαν ο αντιδήμαρχος Β’ Τομέα Σάκης Σκρέκας, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πούλιου, ο πρόεδρος του χωριού Αχιλλέας Κυριάκος και ο υπάλληλος Θοδωρής Καραίσκος, οι οποίοι ενημέρωναν συνεχώς, τον δήμαρχο Νίκο Σακκά ο οποίος είναι στην Αθήνα, για τη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την εξέλιξη του φαινομένου. Τελικά, η υποχώρηση της στάθμης ήταν αρκετή για να αποφευχθούν τα χειρότερα και στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να απειληθεί επί της ουσίας, το χωριό.

Μεγάλα Καλύβια: Τα πολύπαθα από την προηγούμενη θεομηνία Μεγάλα Καλύβια ήταν επόμενο να ανησυχήσουν από τη νεροποντή με τους κατοίκους τους να επισκέπτονται τα αναχώματα για να δουν με αγωνία την εξέλιξη του φαινομένου. Αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν από τα νερά που ξεχείλισαν από το λεγόμενο παλιό ανάχωμα.

Ζώνη Φαρκαδόνας: Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η ζώνη της Φαρκαδόνας δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο, το «κατέβασμα» των νερών προς την περιοχή δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην περιοχή δεδομένου μάλιστα, ότι στον Daniel τα χωριά της περιοχής πλημμύρισαν με ήλιο, όταν δηλαδή, υποχωρούσαν τα νερά στον υπόλοιπο Νομό.

Καλαμπάκα: Τα προβλήματα στην περιοχή εντοπίζονται κυρίως, στην καθίζηση τμημάτων του ορεινού όγκου, όπως στο δρόμο προς Γλυκομηλιά. Προβλήματα προέκυψαν και στην ιστορική γέφυρα Γκίκα στην Κρανιά Ασπροποτάμου η οποία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την κακοκαιρία daniel. Η νέα βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πέφτουν πέτρες από το τόξο του γεφυριού, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ορεινός όγκος Πύλης: Ο ορεινός όγκος Πύλης, για άλλη μία φορά, υπέστη καταστροφές από τη βροχή. Καθίζηση σημειώθηκε στην εθνική οδό Τρικάλων – Άρτας, στην διασταύρωση Στουρναραίικων, και εκφράζονται φόβοι ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η κακοκαιρία, το πρόβλημα θα οξυνθεί. Στο σημείο τοποθετήθηκε ειδική σήμανση, ενώ το φαινόμενο παρακολουθείται από τις αρχές.

Ο καιρός για το Σάββατο

Βροχές και καταιγίδες αλλά και σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι αναμένονται το Σάββατο 2 Μαρτίου. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά. Άνεμοι πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, θα είναι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού.