Καιρός: Πλησιάζει η «ψυχρή λίμνη» - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Γενικά καλός θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας – Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες
Καιρός: Πλησιάζει η «ψυχρή λίμνη» - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο
AP Photo
7'

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία μικρής διάρκειας καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στην περιοχή των Δωδεκανήσων τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια και μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 28 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθεί, το βίντεο με την πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλίανο.

Επιστρέφει η «Ψυχρή Λίμνη»

Άρδην αλλάζει ο καιρός, με τη χώρα να εισέρχεται σε «τροχιά» κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, Παναγιώτη Γιαννόπουλου και Θοδωρή Κολυδά, έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη, σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημειώνονται καταιγίδες. «Θα έχουμε καταιγίδες οπωσδήποτε στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, καθώς κατεβαίνει το σύστημα», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Όπως ανέφερε, «οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει, πάμε για τα κανονικά. Μόνο στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 30℃ και λίγο παραπάνω. Στην υπόλοιπη χώρα είμαστε στους 27℃ – 29℃».

Για το Σαββατοκύριακο, στα ηπειρωτικά «θα υπάρξουν τοπικά βροχές και καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μεταξύ των ωρών μεσημεριού – απογεύματος».

«Ανοιξιάτικη αστάθεια το λέμε αυτό. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει το βράδυ της Κυριακής», προσέθεσε.

Ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» ακούγεται αρκετά τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τους μετεωρολόγους.

Ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ,, Θοδωρής Κολυδάς, μέσα από ένα σύντομο κείμενο εξηγεί όσο πιο κατανοητά γίνεται τι ακριβώς είναι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης», πώς προκαλείται και που εμφανίζεται.

Ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» αποτελεί μετάφραση του όρου «Cold Pool». Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια ψυχρή περιοχή που περιβάλλεται από θερμές μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει τις μέσες στάθμες της τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική, δηλαδή αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού.

Η ύπαρξη ψυχρών αέριων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία αστάθειας. Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία καταιγίδων, ενώ άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αέριων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αέριων μαζών.

Όσο καλοκαιριάζει το αίτιο ανύψωσης των θερμών και υγρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος είναι κυρίως η θέρμανση του εδάφους ειδικά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό επομένως ανεβαίνει με επιτάχυνση αν βρεθεί σε ψυχρό περιβάλλον, όπως κατά την παρουσία ψυχρής λίμνης.

kolydas.eu

Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας, του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης που αποτελούν προπομπούς των καταιγιδοφόρων νεφών.

Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Παρασκευή 24 Μαΐου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αίθριος τις πρωινές ώρες. Από το μεσημέρι σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τόπους τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στις Σποράδες βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι στα νότια νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα οπότε είναι πιθανόν στα γύρω ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25-05-2024
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στη Μακεδονία και τα κεντρικά ηπειρωτικά και σταδιακά στο Ιόνιο και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Στα βόρεια, κυρίως ορεινά, θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στο Ιόνιο, τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 24 με 26 και τοπικά τους 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 28 και τοπικά στα νότια τους 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26-05-2024
Στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά - βορειοδυτικά, τα κεντρικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στην Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά στα βόρεια 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27-05-2024
Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά με πιθανότητα να σημειωθούν τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Βελτίωση θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28-0-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Παροδικά αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη βόρεια ηπειρωτική χώρα, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι από δυτικές διευθύνσεις 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή