ΕΛΛΑΔΑ

Οχτώ χρόνια κάθειρξη για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Οχτώ χρόνια κάθειρξη για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

«Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης! Δεν είναι δυνατόν… Δυο μέτρα και δυο σταθμά..».

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου με την οποία καταδικάστηκε για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών χωρίς αναστολή, σε χρηματική ποινή 520.000 ευρώ, σε αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για 4 χρόνια, ενώ διατάχθηκε και η δήμευση του περιβόητου ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33.

«Πρόκειται περί απόφασης η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι δύο προς έναν (δικαστές) και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια πολιτική δίωξη με νομικό μανδύα. Οι διώξεις συνεχίζονται με συνέπεια, με άνωθεν εντολές… Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης. Με το νόμο του 2003 θέλαμε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατίας. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε».

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στην πρώτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου πείστηκε από τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι λόγω αμέλειας και πλάνης δεν δήλωσε το πολυτελές ακίνητό του το οποίο απέκτησε στις 16 Απρίλιου 2010 στο πόθεν έσχες (χρήση 2009). Μάλιστα το ίδιο μέλος του δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικού (πρότερου εντίμου βίου) στον Άκη Τσοχατζόπουλο, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε η πλειοψηφία των δυο δικαστών οι οποίοι αποφάσισαν να κηρυχθεί ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας Επ. Βρακατσέλης ο οποίος τόνισε ότι δεν αρκεί το λευκό ποινικό μητρώο και ότι χρειάζετ6αι καθολική θετική συμπεριφορά.
Μάλιστα στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας τόνισε ότι ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου περί πλάνης καταρρίπτεται από σειρά γεγονότων αφού το ακίνητο της Κόμνα Τράκα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε. Το 2004. Πολλά δε από τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν. «Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί από τον κατηγορούμενο. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».

Στην απολογία του ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε άγνοια του σχετικού νόμου (2003) και παράλειψη εξ αμελείας στις δηλώσεις πόθεν έσχες.
Τσοχατζόπουλος: Δεν είχα πρόθεση να κρύψω απολύτως τίποτα. Η παράλειψη οφείλεται σε άγνοια... Ομολογώ ότι δεν ήξερα το νομό του 2003…Μάντισσα ήμουν;
Πρόεδρος: Καλά τόσα χρόνια βουλευτής δεν γνωρίζατε;

Τσοχατζόπουλος: Και επειδή ήμουν τόσα χρόνια βουλευτής έπρεπε να ξέρω κάθε ρύθμιση; Ο νόμος είναι σωστός. Αλλά άμα δεν τον ξέρεις;
Εισαγγελέας: Το 2003 ήσασταν βουλευτής. Συμμετείχατε στη διαμόρφωση των διατάξεων.

Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως έχω υπογράψει κιόλας. Πρέπει να υπάρχει το πόθεν έσχες. Το έχουμε ανάγκη όλοι. Για διαφάνεια . Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε για χρόνια διαφάνεια. Ζούσαμε πάνω σ´ ένα ψεύδος. Ο, τι ήθελε έλεγε ο καθένας. Η δήλωση κάθε βουλευτή, κάθε υπουργού είναι επιβεβλημένη.

Στήθηκε ένα στόρυ…

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος επιχειρώντας να προσδώσει πολιτική διάσταση στο θέμα, έκανε λόγο για προσπάθεια ενοχοποίησής του και μάλιστα με γραμμή από το ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης όσο και ο Αργύρης συζητούσαν λόγω εξεταστικής την κίνηση των λογαριασμών. Στη συνέχεια ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν από το 1981. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία... Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Η πρακτική έλεγε ότι έπρεπε να καλέσουν τους συνεργάτες μου ή εμένα. Δεν το έκαναν. Τον Ιούνιο του 2010 τους τα πήγα όλα. Δεν αγόρασα τριώροφο, αλλά διαμέρισμα σε τριώροφο. Έγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Στήθηκε ένα στορυ που συνεχίζεται έως σήμερα. Ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens ενώ δεν είχα καμία σχέση. Η επιτροπή δεν είχε βρει τίποτα. Μπήκα τελευταίος στο πόρισμα. Μπήκα με εντολή του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε γραμμή, εντολή άνωθεν. Αυτή η εντολή δόθηκε και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχει κακουργηματική συνέπεια αν δεν δηλώσεις εγκαίρως».


Με κλούβα από τον Κορυδαλλό..

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετήχθη λίγο πριν τις 9 το πρωί από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο με κλούβα της αστυνομίας, μαζί με άλλους κρατούμενους.
Αμέσως κατευθύνθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου μερικοί φίλοι του έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και να τον φιλήσουν. Μάλιστα σε μια ολιγόλεπτη διακοπή ο πρώην υπουργός επιχείρησε να κατέβει από το υπερυψωμένο εδώλιο του κατηγορουμένου, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αστυνομικών οργάνων οι οποίοι του εξήγησαν ότι δεν επιτρέπεται να κατέβει στην αίθουσα ακροατηρίου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρχικά σάστισε αλλά μετά έδειξε να κατανοεί..

Με το χέρι στην τσέπη

Ωστόσο, λίγο αργότερα κατά την απολογία του ο πρώην υπουργός έβαλε το χέρι στην τσέπη του. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Εισαγγελέας: Για δικονομικούς λόγους όχι το χέρι στη τσέπη. Δεν απολογούνται με το χέρι στην τσέπη.

Τσοχατζόπουλος: Λυπάμαι αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο. Τέτοια κουβέντα θα κάνουμε; Αν έχω το χέρι στην τσέπη ή το πόδι πάνω στο άλλο;