ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Οικολογικό τουριστικό χωριό δημιουργείται στη Ν. Ηράκλεια

Χαλκιδική: Οικολογικό τουριστικό χωριό δημιουργείται στη Ν. Ηράκλεια

Τη δημιουργία ενός πρότυπου οικολογικού τουριστικού χωριού σε έκταση 44 στρεμμάτων στην περιοχή Σαχάρα στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής σχεδιάζει ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Πάρης Κεντεποζίδης.

Πρόκειται για τη παραθαλάσσια έκταση την οποία αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι 2 εκατ.ευρώ ο κ.Κεντεποζίδης σε ηλεκτρονική δημοπρασία το Σεπτέμβριο του 2013 αλλά μόλις τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή της με την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων.

Το εν λόγω ακίνητο αποτελεί τμήμα μιας ενιαίας περιοχής που είναι γνωστή ως Σαχάρα συνολικής έκτασης περί τα 450 στρέμματα, εκ των οποίων τα 407 στρέμματα ανήκουν στο δήμο Νέας Προποντίδας. Μάλιστα, ο δήμος είχε ξεκινήσει το 2012 μια προσπάθεια αξιοποίησης της περιοχής που του ανήκει προσβλέποντας σε προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Ο επιχειρηματίας από την Κοζάνη με πολύχρονη δραστηριότητα στον χώρο των τεχνικών έργων-κατασκευών Πάρης Κεντεποζίδης υπογραμμίζει ότι στοχεύει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη στην έκταση 44 στρεμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία ενός οικολογικού τουριστικού χωριού που θα περιλαμβάνει καταλύματα, χώρους αναψυχής και αθλητισμού. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σταδιακά από τις αρχές του 2015, ενώ εκτιμάται ότι το ύψος της θα ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Σε πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης της έκτασης ξεκίνησε -αμέσως μετά την υπογραφή των συμβολαίων και την έκδοση της οικοδομικής άδειας- επένδυση ύψους περίπου 1,5 εκατ.ευρώ για την ανέγερση δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του κ. Κεντεποζίδη, Ιερόθεος Μανώλας στόχος είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι παρά τις προσπάθειες που γίνονται να εμποδιστεί η επένδυση. «Ο κ.Κεντεποζίδης θέλει να αναπτύξει την περιοχή ενισχύοντας παράλληλα την τοπική απασχόληση. Υπάρχουν αντιδράσεις χωρίς να γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Έγιναν καταγγελίες ότι καταπατάται ο αιγιαλός. Ωστόσο, έγινε επιτόπου έλεγχος από τον αρμόδιο ελεγκτή και διαπιστώθηκε ότι η καταγγελία δεν ευσταθεί.

Ακολουθούμε τους όρους δόμησης σύμφωνα με την Πολεοδομία. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των οικολόγων αναρωτιόμαστε γιατί δεν αντιδρούσαν πριν που η περιοχή ήταν εγκαταλελειμμένη και υποβαθμισμένη και αποτελούσε σκουπιδότοπο. Η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και εγγύηση για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι η επένδυση παρακολουθείται από το ΤΑΙΠΕΔ», επισημαίνει ο κ.Μανώλας, ενώ διαβεβαιώνει για την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του 1 χλμ.

Ο κ.Μανώλας αποκαλύπτει ότι ο κ.Κεντεποζίδης υπέβαλε πρόταση στο δήμο να συμπεριλάβει και την έκταση των 44 στρεμμάτων στα σχέδια του με στόχο την ενιαία αξιοποίηση της Σαχάρας χωρίς να λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση. «Επιθυμία του κ.Κεντεποζίδη είναι να υπάρξει ενιαία ανάπτυξη όλης της περιοχής. Δεν τον ενδιαφέρει να αξιοποιήσει μόνο το δικό του ακίνητο και η υπόλοιπη έκταση να είναι υποβαθμισμένη», αναφέρει ο κ.Μανώλας.

Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης τόνισε πάντως ότι το σχέδιο του δήμου για την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για τη Σαχάρα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και ότι πλέον για την τύχη του φιλόδοξου project θα αποφασίσει η νέα δημοτική αρχή.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Νάουσα: Εξιχνιάστηκε ληστεία στον Αγροτικό Συνεταιρισμό