ΚΟΣΜΟΣ

Δρούγος στο Νewsbomb.gr: Με την πλάτη στον τοίχο ο Πούτιν μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας

Δρούγος στο Νewsbomb.gr: Με την πλάτη στον τοίχο ο Πούτιν μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας
Τι οδήγησε τον Σολτς στην αλλαγή στάσης

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στάσης της Γερμανίας και η στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία

Σε αλλαγή της στρατηγικής της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προχωρά το Βερολίνο, ανάβοντας «πράσινο φως» στις οικονομικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα στέλνει και όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Σε οικονομική ασφυξία θα οδηγήσει τη Ρωσία ο αποκλεισμός της από το SWIFT σύμφωνα με τον διεθνολόγο Θανάση Δρούγο.

«Η κατάσταση της Ρωσίας θα είναι απελπιστική και θα είναι μονόδρομος να ζητήσει τη συνδρομή της Κίνας και της Ινδίας. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη και το αποτέλεσμα θα είναι η Μόσχα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο» αναφέρει ο κ. Δρούγος.

Εντύπωση στηνν παγκόσμια κοινότητα προκάλεσε και η απόφαση του Βερολίνου για αποστολή 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Θανάση Δρούγο καταλύτης για την αλλαγή στάσης της Γερμανίας ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο Βερολίνο τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

«Εκτιμώ ότι έπιασαν τόπο οι πιέσεις από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΝΑΤΟ μετά από διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που έλαβαν χώρα χθες» ανέφερε ο κ. Δρούγος.

Όπως εκτιμά καθοριστικός στην αλλαγή της γερμανικής στάσης ήταν η άποψη της «πράσινης»ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ που ήταν υπέρ της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και μια άρνηση του Σολτς θα επέφερε τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον Θανάση Δρούγο η αποστολή στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο από τη Γερμανία, τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες ενισχύει σημαντικά την αμυντική θωράκιση της Ουκρανίας, την οποία χαρακτηρίζει ικανοποιητική επί του παρόντος.

Τι είναι το σύστημα SWIFT και που μπορεί να «πληγώσει» τον Πούτιν

Το αρτικόλεξο SWIFT σημαίνει, Εταιρεία για την Παγκόσμια Διατραπεζική Δημοσιονομική Τηλεπικοινωνία. Πρόκειται για μια συνεργατική εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η οποία παρεμβάλεται στις παγκόσμιες διατραπεζικές συναλλαγές.

Πιο απλά, είναι το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει την αποστολή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς που εδρεύουν σε μία χώρα προς λογαριασμούς άλλης χώρας. Όπως αναφέρει ο Guardian, το 2020 καταγράφονταν καθημερινά περίπου 38 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω SWIFT.

Στο SWIFT συμμετέχουν (και είναι ιδιοκτήτες) σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) παγκοσμίως.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Πόσο αντέχει να πολεμάει ο Πούτιν στην Ουκρανία - «Πονοκέφαλος» τα 15 δισ. την ημέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τάγμα θανάτου του Πούτιν - Ποιοι είναι οι 10.000 Τσετσένοι κομάντο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί - Έξι συνολικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr