ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας: Απειλεί ο Τσαβούσογλου – Έξαλλη η Μέρκελ

Στα άκρα οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας: Απειλεί ο Τσαβούσογλου – Έξαλλη η Μέρκελ

Σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκονται πλέον οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία καθώς σήμερα 3 Μαρτίου η τελευταία κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εργάζεται για τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, ακυρώνοντας δύο εκδηλώσεις υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΜΕ ΣΦΟΔΡΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ «ΣΟΥΛΤΑΝΟ»

«Αυτοί (οι Γερμανοί) δεν επιθυμούν οι Τούρκοι να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εδώ, εργάζονται για το 'όχι'», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Θέλουν να εμποδίζουν την ανάδειξη μιας ισχυρής Τουρκίας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Τσαβούσολγου απηχούν μια γενικότερη όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με τη σύλληψη τη Δευτέρα του Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Άγκυρα.

Χθες το Βερολίνο επεσήμανε ότι η σύλληψη του Γιουτσέλ, του πρώτου Γερμανού ανταποκριτή που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο των διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έβλαψε σοβαρά τις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, τόνισε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, θα απαντήσουμε με κάθε τρόπο», όμως δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Η παρεμπόδιση διεξαγωγής εκδηλώσεων στη Γερμανία είναι σημάδι του πόσο πολύ η Γερμανία και η Δύση χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Οι αρχές της πόλης Γκάγκεναου απέσυραν χθες την άδεια για τη διεξαγωγή εκδήλωσης στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Η ομιλία αυτή εντασσόταν στην προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει την υποστήριξη του 1,5 εκατομμυρίου Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντιογάν.

Οι αρχές της πόλης επικαλέστηκαν την έλλειψη χώρου στον χώρο στάθμευσης όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο Μποζντάγ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του και επέστρεψε στην Τουρκία. Στην Άγκυρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με υπουργικές πηγές.

Παράλληλα και οι αρχές της Κολωνίας εμπόδισαν τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης την Κυριακή, στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκί εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια της εκδήλωσης.

«Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όταν οι Τούρκοι υπουργοί έρχονται στη Γερμανία, θα πρέπει να μιλούν με τους Γερμανούς υπουργούς. Υπό αυτή την πίεση δεν θα σας μιλήσουμε», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

«Αν θέλετε να διατηρήσετε τις σχέσεις σας μαζί μας, θα πρέπει να μάθετε να συμπεριφέρεστε. Αυτό είναι το μήνυμά μας στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Απειλή για βόμβα

Οι αρχές στη Γκάγκεναου της νοτιοδυτικής Γερμανίας αναγκάστηκαν σήμερα να εκκενώσουν το δημαρχείο της πόλης μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μίχαελ Φάιφερ στα τηλεοπτικά δίκτυα, μια ημέρα μετά την ακύρωση εκδήλωσης στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στην Τουρκία για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όταν ο Ντίτερ Σπάναγκελ, τοπικός αξιωματούχος της πόλης ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv αν η απειλή για τοποθέτηση βόμβας συνδέεται με την ακύρωση της εκδήλωσης, ο Φάιφερ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η υπόθεση που κάνουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Υποθέτουμε ότι υπάρχει άμεση σχέση».

Δεκάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία

Συνολικά 136 Τούρκοι πολίτες, κάτοχοι διπλωματικού διαβατηρίου «έχουν καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου» στη Γερμανία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε τον περσινό Ιούλιο στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα (24/2) η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όσον αφορά τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών, των δημόσιων υπαλλήλων, των διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους (...) ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνωρίζει ότι (συνολικά) 136 άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους τουρκικά διπλωματικά διαβατήρια έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο», σημειώνει η γερμανική κυβέρνηση σε γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτημα που της είχε υποβάλει ένας οικολόγος κοινοβουλευτικός, αντίγραφο της οποίας δόθηκε σήμερα στο AFP.

Γερμανική κυβέρνηση: Δεν αναμιχθήκαμε στην απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν

Η ματαίωση στη Γερμανία δύο συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν, στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν τούρκοι υπουργοί, ήταν αποφάσεις δημοτικών αρχών επί των οποίων η κυβέρνηση δεν έχει «καμιά επιρροή», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι μια απόφαση στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμιά επιρροή», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο εργάζεται κατά της τουρκικής εξουσίας.

Ο Σέφερ πρόσθεσε πως ο γερμανός πρεσβευτής Μάρτιν Έρντμαν διαβίβασε το μήνυμα αυτό στη διάρκεια «σοβαρής αλλά φιλικής» συνομιλίας με τις τουρκικές αρχές, από τις οποίες κλήθηκε αργά χθες το βράδυ σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο Σέφερ πρόσθεσε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει έναν ανοικτό διάλογο με την Τουρκία παρά τις εντάσεις σε ένα φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η σύλληψη στην Άγκυρα ενός γερμανο-τούρκου δημοσιογράφου.

Σχετικές ειδήσεις