ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ σε Ερντογάν: «Μην τολμήσεις…»

ΗΠΑ σε Ερντογάν: «Μην τολμήσεις…»

Σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν μια εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε μια τέτοια μονομερή πράξη από πλευράς της Τουρκίας «απαράδεκτη».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε την Κυριακή πως η χώρα του θα πραγματοποιήσει πολεμική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στα βόρεια της Συρίας. Πρόκειται για μια περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG), οι οποίοι είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Έσπερ δήλωσε την Τρίτη πως Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν σήμερα συναντήσεις στην Άγκυρα για να αποφευχθεί η τουρκική εισβολή στη Συρία.

«Πιστεύω ότι έχει γίνει πρόοδος σε κάποια σημεία – κλειδιά» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως μια τουρκική επιχείρηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα έθετε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα που συνεργάζονται ακόμη με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην περιοχή.

Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η επιχείρηση που σχεδιάζει ο Ερντογάν θα μπορούσε να φέρει εμπόδια στις προσπάθειες για την κατατρόπωση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να αποτρέψουμε μονομερείς εισβολές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα κοινά συμφέροντα που οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το SDF έχουν στη Βόρεια Συρία» είπε ο Έσπερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στην Ιαπωνία.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, αναφερόμενος στο SDF, πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους συμμάχους τους.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική συμμαχία μεταξύ Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων, Αρμενίων, Τουρκμένων και Καυκάσιων πολιτοφυλάκων, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.

Πηγή: Cnn.gr