ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι διαδηλώσεις επηρέασαν τον Μεντβέντεφ

Ρωσία: Οι διαδηλώσεις επηρέασαν τον Μεντβέντεφ

Θορυβημένος φάνηκε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δηλώσεις του μετά τις διαδηλώσεις κατά της της 12χρονης εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μεντβέντεφ έκανε έκκληση για αλλαγές στο «εξαντλημένο» ρωσικό πολιτικό σύστημα και αυτή ήταν η δεύτερη τοποθέτηση μετά τις δηλώσεις Πούτιν ότι μπορεί να αλλάξει το νόμο για την καταχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να επιτρέψει την εκλογή από τους ψηφοφόρους των τοπικών κυβερνητών, που σήμερα διορίζονται από τον πρόεδρο.

Μάλιστα ο Μεντβέντεφ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω το Σάββατο τονίζοντας ενώπιον των μελών του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο στάδιο στην εξέλιξη του πολιτικού συστήματος και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας. Έχει ήδη αρχίσει», όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν άρχισε ως αποτέλεσμα κάποιων διαδηλώσεων, αυτές είναι μόνο στην επιφάνεια, στον αφρό, αν θέλετε. Είναι ένδειξη ανθρώπινης δυσαρέσκειας. Αρχισε γιατί το παλιό σύστημα, που έχει υπηρετήσει πιστά, αληθινά και σωστά το κράτος μας τα τελευταία χρόνια, και το οποίο όλοι υποστηρίζαμε, έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί», τόνισε.

«Ο δρόμος, αυτός είναι η διάθεση του λαού μας και οι αρχές πρέπει να πουν υπεύθυνα και άμεσα ότι αυτή είναι η διάθεσή

Οι δύο ηγέτες πάντως έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς των διαδηλωτών περί ευρύτατης νοθείας στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου και τις εκκλήσεις τους για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.