ΚΟΣΜΟΣ

«Καλές» οι συνθήκες κράτησης του γιου του Καντάφι

«Καλές» οι συνθήκες κράτησης του γιου του Καντάφι

Ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Σαΐφ αλ Ισλάμ, κρατείται υπό «καλές συνθήκες», όμως η νέα διοίκηση της χώρας θα πρέπει να του εξασφαλίσει «άμεση πρόσβαση» σε δικηγόρο, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η οργάνωση επισκέφθηκε τον Σαΐφ αλ Ισλάμ στις 18 Δεκεμβρίου στο μέρος όπου κρατείται στην πόλη Ζεντέν, 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, με άδεια του γενικού εισαγγελέα Αμπντελαζίζ αλ Χάσαντι, που προΐσταται της έρευνας εναντίον του γιου του Καντάφι.

«Οι λιβυκές αρχές φαίνεται να κρατούν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ σε καλές συνθήκες, όμως πρέπει να του επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση σε δικηγόρο. Η βασική του ανησυχία είναι η έλλειψη επαφής με την οικογένειά του και με δικηγόρο», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ο ίδιος ο Σαΐφ αλ Ισλάμ κάνει λόγο, σύμφωνα με την HRW, για «απόλυτη απομόνωσή του» από τον έξω κόσμο.

Επιπλέον δεν επιτρέπεται να ενημερώνεται μέσω εφημερίδων, τηλεόρασης ή ραδιοφώνου. Η οργάνωση ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να βρουν τρόπο να του επιτρέψουν να έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης χωρίς να διακινδυνεύει η ασφάλειά του.

Ο Λίβυος εισαγγελέας δήλωσε στο Παρατηρητήριο ότι θα επιτραπεί στο γιο του Μουαμάρ Καντάφι να επικοινωνήσει με δικηγόρο μόλις μεταφερθεί στο ασφαλές κέντρο κράτησης, το οποίο προετοιμάζει η λιβυκή κυβέρνηση για εκείνον στην Τρίπολη.

Εναντίον του Σαΐφ αλ Ισλάμ εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το οποία φέρεται να διέπραξε στη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης εναντίον του πατέρα του και της ένοπλης σύρραξης από τις 15 Φεβρουαρίου ως τις 23 Οκτωβρίου.