ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας
(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Παρασκευή (11/10) ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κέβιν ΜακΑλίναν υπέβαλε την παραίτησή του και ότι σκοπεύει να ονομάσει νέο υπηρεσιακό υπουργό την επόμενη εβδομάδα.

Το όνομα του ΜακΑλίναν προστέθηκε έτσι στον πολύ μακρύ κατάλογο των στελεχών της κυβέρνησης του Τραμπ που είτε παραιτήθηκαν είτε αποπέμφθηκαν.

«Ο Κέβιν τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια στην κυβέρνηση, θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και θα πάει στον ιδιωτικό τομέα. Θα ανακοινώσω τον νέο υπηρεσιακό υπουργό την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχουν πολλοί θαυμάσιοι υποψήφιοι!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter

Ο ΜακΑλίναν έγινε το τέταρτο πρόσωπο που ανέλαβε το υπουργείο επί των ημερών του Τραμπ τον Απρίλιο, αφού ο θυελλώδης μεγιστάνας απαίτησε την παραίτηση της ως τότε υπουργού του Κίρστεν Νίλσεν.

Πριν αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός, ο ΜακΑλίναν ήταν ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP), η οποία διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Κατά τον Τραμπ, οι δυο τους «συνεργάστηκαν καλά», ο ΜακΑλίναν έκανε «φανταστική» δουλειά και οι διελεύσεις των συνόρων από παράτυπους μετανάστες «μειώθηκαν πάρα πολύ». Παρά τους επαίνους, ο Τραμπ ουδέποτε πρότεινε ο ΜακΑλίναν να διοριστεί και τυπικά υπουργός.

Η CBP ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, για τέταρτο συναπτό μήνα, σε λίγες περισσότερες 52.000, δηλαδή κατά σχεδόν 65% από τον Μάιο, όταν είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους, στις 144.000, παρά την πολιτική «μηδενικής ανοχής» που εφαρμοζόταν τότε. Οι συλλήψεις μεταναστών αριθμούν σχεδόν ένα εκατομμύριο από τον Οκτώβριο το 2018, αριθμό που είναι ο υψηλότερος της τελευταίας 12ετίας, διευκρίνισαν οι αμερικανικές αρχές στις αρχές της εβδομάδας.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που εισέρχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς έγκριση στις ΗΠΑ είναι πολίτες κρατών της κεντρικής Αμερικής, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν από την ενδημική βία και την ανέχεια και ζητούν άσυλο από τις αμερικανικές αρχές.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επιλέξει να μετατρέψει την εκστρατεία πάταξης της παράτυπης μετανάστευσης σε άρμα μάχης του, σε κεντρική θεματική της εκστρατείας του για να επανεκλεγεί το 2020, αψηφώντας το ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται ολοένα συχνότερα στο στόχαστρο επικρίσεων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: «Κλειδώνει» ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δραματικές εξελίξεις: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αμερικανικά στρατεύματα στο Κομπάνι (pics)

Σχετικές ειδήσεις