ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στη Συρία: Τα 13 σημεία της συμφωνίας και τα πανηγύρια Ερντογάν πάνω από το αίμα αμάχων

Εκεχειρία στη Συρία: Τα 13 σημεία της συμφωνίας και τα πανηγύρια Ερντογάν πάνω από το αίμα αμάχων

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκία για πενθήμερη κατάπαυση πυρός στη Συρία. Ο «σουλτάνος» αφού αιματοκύλησε τη Συρία και σκότωσε δεκάδες αμάχους τώρα πανηγυρίζει για την παύση της αιματοχυσίας και έχει το θράσος να μιλά για ανθρώπινες ζωές που θα... σωθούν.

Συμφωνία για την παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία επετεύχθη το βράδυ της Πέμπτης (17/10), έπειτα από πολύωρες συνομιλίες στην Άγκυρα του Τούρκου «σφαγέα» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

AP_19290662609100.jpg
Περισσότερες από 4 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - ΤουρκίαςAP

Η συμφωνία προβλέπει πως η Τουρκία θα αναστείλει για πέντε ημέρες τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Βόρεια Συρία και θα την τερματίσει μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από αυτή την περιοχή σε 120 ώρες.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης" θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση».

Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες, συνέχισε ο Πενς.

Τα 13 σημεία της συμφωνίας

Δείτε τη συμφωνία Ουάσινγκτον - Άγκυρας με τα 13 σημεία, όπως τα μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο το τουρκικό ΥΠΕΞ:

Τα 13 σημεία της... θολής συμφωνίας ΗΠΑ - ΤουρκίαςAl jazeera

«ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΡΙΑ

1. Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της.

2. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, απαιτούν στενότερη συνεργασία στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.

3. Τουρκία και ΗΠΑ εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για την προστασία των εδαφών και των πληθυσμών του ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή, με κοινό αίσθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».

4. Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

5. Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην μάχη εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις κράτησης των τζιχαντιστών αλλά και των προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS.

6. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετά τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.

7. Η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων όλων των πόλεων και οικισμών που βρίσκονται στην Ασφαλή Ζώνη, η οποία ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υποστούν πλήγματα πολίτες και οι εγκαταστάσεις τους.

8. Και οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (τη δέσμευσή τους) στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

9. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους.

10. Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.

11. Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.

12. Μόλις η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.

13. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση.»

Τα πανηγύρια του Ερντογάν

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για «σπουδαία νέα».

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ το αίμα των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους κατά το αιματοκύλισμα του Ερντογάν δεν έχει ακόμα στεγνώσει.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις θα τηρήσουν την εκεχειρία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) γνωστοποίησαν ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία τέθηκε σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ενημέρωσε η κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Οι ΣΔΔ δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

«Πηγή της Ειρήνης» με εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους

Μετά από 9 μέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ενώ έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, προσθέτει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονταν ακόμη στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.

Άγκυρα: «Πήραμε αυτό που θέλαμε»

«Η Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε» από τη συνάντηση μεταξύ του Μάικ Πενς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο CNNi αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι οι «τρομοκράτες θα απομακρυνθούν από την ασφαλή ζώνη μέσα σε πέντε μέρες».

«Η στρατιωτική επιχείρηση απέδωσε καρπούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι Τούρκοι ηγέτες θεωρούν ότι με αυτήν τη συμφωνία πέτυχαν μια απόλυτη νίκη.

Ο Ερντογάν θα ωφεληθεί

Αν εφαρμοστεί η τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από 9 μέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας

Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Σύμβουλος του Άσαντ: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα ακόμη «Ιρακινό Κουρδιστάν» στη Συρία

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.

Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Διστακτικό «ναι» από τους Κούρδους της Συρίας

«Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε την κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής Μαζλούμ Αμπντί, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο (AFP).

«Δεν έχουμε συζητήσει την τύχη άλλων περιοχών» είπε επίσης στην κουρδική τηλεόραση, αναφερόμενος σε περιοχές όπου η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας».

Το Rojava Information Center γράφει πως ο στρατηγός ξεκαθάρισε, επίσης, πως δέχονται την κατάπαυση του πυρός αλλά όχι την παραμονή της Τουρκίας στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, φέρεται να υπογράμμισε πως η κουρδική πλευρά δεν θα αποδεχτεί τουρκική κατοχή ούτε δημογραφική αλλαγή στην περιοχή -κάτι που αποτελεί στόχο της Τουρκίας.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πολιτικός αξιωματούχος Αλντάρ Καλίλ, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω λόγω της «κουρδικής αντίστασης».

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ για εκεχειρία στη Συρία: Σπουδαία μέρα για Κούρδους και Τουρκία