ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για Συρία – Ο Ερντογάν απαντά στον Τραμπ: «Κύριε πρόεδρε…»

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για Συρία – Ο Ερντογάν απαντά στον Τραμπ: «Κύριε πρόεδρε…»
Associated Press

Την πεποίθηση του ότι οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Ουάσινγκτον για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για «σπουδαία νέα».

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, το βράδυ της Πέμπτης (17/10).

«Μια εβδομάδα μετά την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν μια κατάπαυση του πυρός» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάικ Πενς.

«Θα υπάρξει μια παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες, ώστε οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρση του YPG από τις περιοχές και μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, η Τουρκία έχει συμφωνήσει για πλήρη κατάπαυση του πυρός. Και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Τουρκία, θα συνεργαστούν με λαούς από όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα…», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάικ Πενς είπε πως μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και πως ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Πενς δήλωσε πως έχει μιλήσει με την ηγεσία του YPG, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία ανακοίνωση που να επαναβεβαιώνει ότι δέχεται να αποχωρήσει από την περιοχή.

«Μέρος της συμφωνίας μας είναι πως με την εφαρμογή αυτής της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν άλλες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: «Και μόλις τεθεί σε εφαρμογή η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τότε ο πρόεδρος έχει συμφωνήσει να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα».

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή στη Συρία αλλά «όχι στρατιωτικά».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία αλλά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται διπλωματικά, πολιτικά και φυσικά σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να στηρίξουν τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν στην περιοχή» είπε ο Πενς, τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον έστειλε στην περιοχή για να σταματήσει τη βία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Άγκυρα μετέβησαν σήμερα, Πέμπτη (17/10) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να επαναδιατυπώσουν τις θέσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στα συριακά εδάφη.

Η «ζώνη ασφαλείας»

Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΗΠΑ και Τουρκία, έπειτα από συνομιλίες στην Άγκυρα που διεξήγαγαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

«Η ζώνη ασφαλείας θα επιβληθεί ως επί το πλείστον από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, είπε πως η συμφωνία δεν είναι μια «εκεχειρία», αλλά η Τουρκία προσωρινά διακόπτει τις επιχειρήσεις της μόνο για να μπορέσει η συροκουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να αποχωρήσει από την περιοχή.

Άγκυρα: «Πήραμε αυτό που θέλαμε»

«Η Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε» από τη συνάντηση μεταξύ του Μάικ Πενς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο CNNi.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι οι «τρομοκράτες θα απομακρυνθούν από την ασφαλή ζώνη μέσα σε πέντε μέρες».

«Η στρατιωτική επιχείρηση απέδωσε καρπούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δαμασκός: «Ασαφής» η συμφωνία

«Ασαφή» χαρακτήρισε τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας και κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία η πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ Bouthaina Shaaban.

Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου δήλωσε πως η Δαμασκός διαφωνεί με την ιδέα αυτόνομου Κουρδιστάν, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό στη Συρία.

«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι ασαφής» είπε η Shaaban, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης.

«Και όσον αφορά στον όρο “ζώνη ασφαλείας”, είναι ανακριβής: αυτό που πραγματικά θέλει η Τουρκία είναι μια κατοχική ζώνη».

Ο αιματηρός απολογισμός των 9 ημερών

Μετά από 9 μέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, προσθέτει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τη Συρία

Διαβάστε επίσης:

Άσαντ για εισβολή στη Συρία: Θα απαντήσουμε με όλα τα «νόμιμα μέσα» στην Τουρκία

Ο Πούτιν «τελειώνει» τον αιμοδιψή Ερντογάν: «Ο Άσαντ πρέπει να ελέγξει τα συροτουρκικά σύνορα»

Τραμπ για εκεχειρία στη Συρία: Σπουδαία μέρα για Κούρδους και Τουρκία