ΚΟΣΜΟΣ

Σαμόα: Θα γυρίσουν τα ημερολόγια μία ημέρα μπροστά

Σαμόα: Θα γυρίσουν τα ημερολόγια μία ημέρα μπροστά

Μία ημέρα μπροστά θα γυρίσουν τα ημερολόγια στα νησιά Σαμόα, καθώς θα περάσουν κατ' ευθείαν από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, στο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Η αλλαγή της ωριαίας ατράκτου γίνεται ώστε να εναρμονιστούν τα νησιά Σαμόα με αυτά των κύριων εμπορικών εταίρων τους, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Τα νησιά Σαμόα, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, είναι αυτή τη στιγμή ανατολικά της ωριαίας ατράκτου που διασχίζει τον ωκεανό αυτό, με αποτέλεσμα η ώρα στο εν λόγω αρχιπέλαγος να είναι +11 ώρες από την ώρα Γκρήνουιτς.

Με την αλλαγή που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση, τα νησιά Σαμόα θα είναι πλέον μία από τις πρώτες χώρες που θα βλέπουν την ημέρα να ανατέλλει και η ωριαία άτρακτός της θα είναι πιο κοντά στις ωριαίες ατράκτους της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ύμνοι, προσευχές και μια ομιλία του πρωθυπουργού Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι προβλέπονται για την τελευταία ώρα της Πέμπτης. Μετά τα μεσάνυκτα, η επίσημη ημερομηνία θα προχωρήσει στο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Τα ξενοδοχεία του αρχιπελάγους δεν θα χρεώσουν τη διανυκτέρευση που εκ των πραγμάτων δεν θα υπάρξει, όμως οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν αυτή την ημέρα εργασίας «φάντασμα».

Ειδικά γραμματόσημα θα εκδοθούν με την ευκαιρία, έκανε γνωστό το υπουργείο Επικοινωνιών.

Με τις σημερινές ωριαίες ατράκτους, «χάνουμε δύο εργάσιμες ημέρες κάθε εβδομάδα», είχε διευκρινίσει ο πρωθυπουργός, όταν ανακοίνωσε την αλλαγή . «Όταν εδώ είναι Παρασκευή, στη Νέα Ζηλανδία είναι Σάββατο. Και όταν εμείς βρισκόμαστε την Κυριακή στην εκκλησία, στο Σίδνεϊ και το Μπρισμπέιν έχουν ήδη αρχίσει την εβδομάδα».