ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένουν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στον περσικό κόλπο

Παραμένουν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στον περσικό κόλπο

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως τα πολεμικά πλοία θα παραμείνουν στον Περσικό Κόλπο, παρά την προειδοποίηση του Ιράν σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο να μην εισέλθει στην περιοχή.


«Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα συνεχιστεί όπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.

Χαρακτηριστικά ο αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού ανέφερε χθες σε μήνυμα του προς δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να διαφυλάξουν την ασφαλή πλοήγηση σε υδάτινους δρόμους που είναι σημαντικοί για το παγκόσμιο εμπόριο.

Το Ιράν απείλησε να απαντήσει , στις κυρώσεις των δυτικών κρατών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος, κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ, σημαντική δίοδο εξόδου πετρελαϊκών προϊόντων από τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Η εκπρόσωπος Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι τέτοιες απειλές από το Ιράν αποτελούν απόδειξη ότι οι διεθνείς κυρώσεις τους έχουν προκαλέσει σαφές πλήγμα.
Το Ιράν αισθάνεται όλο και περισσότερο απομονωμένο και προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών του από τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, όπως οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από την επιβολή των κυρώσεων.

Από την πλευρά του ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αταολάχ Σαλέχι, προειδοποίησε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο, να απομακρυνθεί. Όπως είπε το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε αυτό που θεωρεί ως «απειλή».

Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το αεροπλανοφόρο John C. Stennis έφυγε από τον Κόλπο, μέσω των Στενών του Ορμούζ.