ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός:Τρόμος για παγκόσμια εξάπλωση-Στους 1.523 οι νεκροί-Θρίλερ με το μολυσμένο κρουαζιερόπλοιο

Κοροναϊός:Τρόμος για παγκόσμια εξάπλωση-Στους 1.523 οι νεκροί-Θρίλερ με το μολυσμένο κρουαζιερόπλοιο

Φαίνεται πως οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις επαληθεύονται.

Ο κορωναϊός συνεχίζει να προκαλεί τον τρόμο καθώς πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει αδυναμία να προβλέψει μέχρι που θα φτάσει ο ιός. Πρώτος νεκρός επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ένας 80χρονος κινέζος τουρίστας, ο οποίος νοσηλευόταν στη Γαλλία από τις 25 Ιανουαρίου έχοντας προσβληθεί από τον ιό, κατέληξε από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Bichat, στα βόρεια του Παρισιού.

«Θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο το σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσει μια πιθανή πανδημική διάδοση του ιού και ως εκ τούτου την εξάπλωση του ιού ανά τη Γαλλία», δήλωσε νωρίτερα η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Από την πλευρά του, ο Ρόπιν Τόμσον, ένας ειδικός της μαθηματικής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τόνισε ότι με σχεδόν 50 κρούσματα στην Ευρώπη, ένας θάνατος δεν αποτελεί έκπληξη. «Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη», τόνισε.

Η Γαλλία έχει καταγράψει 11 κρούσματα του ιού. Στην Κίνα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 66.492 κρούσματα, ενώ έξω από την ηπειρωτική Κίνα έχουν σημειωθεί περίπου 500 κρούσματα σε 24 χώρες. Μέχρι τον θάνατο στη Γαλλία, μόνο τρεις θάνατοι από τον κοροναϊό είχαν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία.

«Δεν ξέρουμε που θα φτάσει», λέει ο ΠΟΥ

Το ξέσπασμα του covid-19 παραμένει ένα επείγον περιστατικό για την Κίνα και είναι αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί η επιδημία, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους.

Ο Τέντρος δήλωσε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων.

Η Κίνα θα συστήσει ένα εθνικό σύστημα προμηθειών και αγορών για επείγουσες καταστάσεις καθώς και ένα πλήρες σύστημα αντιμετώπισης έκτακτων επιδημιών, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο στη μάχη της καταπολέμησης του κοροναϊού και να αποφύγει να προκαλέσει πανικό που μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς «καταστροφές».

Θρίλερ με το μολυσμένο κρουαζιερόπλοιο

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να ζουν σε καραντίνα οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που έχει ρίξει άγκυρα στο λιμάνι της Γιοκοχάκα, στην Ιαπωνία, εξαιτίας του κοροναϊού.

Στο κρουαζιερόπλοιο παραμένουν πάνω από 3.500 επιβάτες αλλά και πλήρωμα μετά από το γεγονός ότι σε αυτό βρέθηκαν κρούσματα κοροναϊού και είναι πάνω από δέκα ημέρες σε καραντίνα.

Μέσα στο πλοίο βρίσκεται μια Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος μαζί με τον σύζυγό της, και περνούν δύσκολες στιγμές, καθώς όπως λένε η καμπίνα τους μοιάζει με φυλακή.

«Ζούμε με δεσμοφύλακα στην πόρτα»

Μέσα από το κρουαζιερόπλοιο - εφιάλτη, η Κατρίν Κοντέκας δεν κρύβει την αγωνία της μιλώντας στο Open. «Έχουμε δεσμοφύλακα. Οι ιαπωνικές Αρχές αυτό μας λένε να κάνουμε», λέει παραμένοντας μαζί με τον σύζυγό της μέσα στην καμπίνα.

«Οι υγειονομικές Αρχές της Ιαπωνίας ανέβηκαν στο πλοίο και άρχισαν να μας περνούν από κόσκινο έναν έναν. Δεν αφήνεις το δωμάτιό σου. Αυτό είναι ο κόσμος σου για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μας είπαν. Οπότε μετράω αντίστροφα… Και αυτό λέω κάθε μέρα στον εαυτό μου και ανυπομονώ. Λέω ότι άλλη μια μέρα πέρασε και θα μπορέσω να φύγω από αυτό το πλοίο», ανέφερε.

Και άλλη Αμερικανίδα θετική στον κοροναϊό

Μια 83χρονη Αμερικανίδα, η οποία επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam που ελλιμενίστηκε στην Καμπότζη, βρέθηκε θετική στον νέο κοροναϊό, κατά την άφιξή της στη Μαλαισία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Η Αμερικανίδα μετέβη αεροπορικώς χθες στη Μαλαισία μαζί με 144 άλλους που επέβαιναν στο πλοίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας που προσθέτει ότι ο σύζυγος της γυναίκας αυτής βρέθηκε αρνητικός στον ιό.

Το MS Westerdam της εταιρείας Carnival Corp ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Καμπότζης Σιχανούκβιλ αφού προηγουμένως του είχε απαγορευθεί να δέσει στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη, εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησε η υπόθεση πως κάποιος από τους επιβαίνοντες ίσως έχει μολυνθεί από τον COVID-19.

Το Westerdam, το οποίο μετέφερε 1.455 επιβάτες και 802 άτομα πλήρωμα, πέρασε δύο εβδομάδες στη θάλασσα.

Οι επιβάτες υποβάλλονταν τακτικά σε εξετάσεις, ενώ η Καμπότζη έκανε εξετάσεις σε 20 επιβάτες όταν το πλοίο ελλιμενίστηκε.

Μετά την περίπτωση της 83χρονης, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη Μαλαισία ανήλθε σε 22.

«Τρέμουν» τα κρουαζιερόπλοια - υγειονομικές βόμβες

Τα κρουαζιερόπλοια στην Ασία αντιμετωπίζονται με φόβο καθώς θεωρείται ότι μπορεί να ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού. Τα περισσότερα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο έχουν καταγραφεί στο «Diamond Princess», που βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία και το οποίο έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα του νέου ιού εκτός Κίνας.

Από τους 3.700 επιβάτες και πλήρωμα, 285 έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε ακόμα:

Κώστας Βουτσάς: Η πιο κρίσιμη μάχη! Τα τελευταία νέα για την υγεία του - Τι λέει η κόρη του

Πέθανε ο Νίκος Χατζής: Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ και στη Λάρισα

Σχετικές ειδήσεις