ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Ισπανία: Από τις 2 Μαΐου οι Ισπανοί θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για άσκηση

Κορονοϊός - Ισπανία: Από τις 2 Μαΐου οι Ισπανοί θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για άσκηση
Associated Press

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του προς το έθνος σήμερα (25/04), ανακοίνωσε ότι εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 συνεχίσει να μειώνεται, θα επιτραπεί από τις 2 Μαΐου στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν.

Ο Σάντσεθ είπε ότι οι Ισπανοί θα επιτραπεί να βγαίνουν έξω για να αθλούνται ή για να κάνουν έναν περίπατο, συνοδευόμενοι από ένα πρόσωπο με το οποίο συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι, αν η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού είναι ευνοϊκή.

Από τις 14 Μαρτίου οι Ισπανοί ζουν σε μια από τις αυστηρότερες καραντίνες που έχουν επιβληθεί σε χώρα της Ευρώπης. Επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για να αγοράζουν τρόφιμα ή φάρμακα ή για να εργάζονται –εφόσον η δουλειά τους είναι απολύτως αναγκαία– όχι όμως και για να αθλούνται.

Στα μισά έπεσε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων

Παραμένουν σήμερα (25/04) τα χαμόγελα αισιοδοξίας στην Ισπανία, η οποία βιώνει εδώ κι εβδομάδες, όσο λίγες χώρες στον πλανήτη, τη φρίκη της πανδημίας.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό αυξήθηκε σήμερα στην Ισπανία σε 22.902, από 22.524 που ήταν χθες. Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες El Pais και El Mundo και επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών μέσα σε μια μέρα ήταν 378, σημειώνοντας μικρή αύξηση από τους 367 που ήταν χθες, Παρασκευή (ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί τον τελευταίο μήνα).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 3.995, φτάνοντας συνολικά τα 223.759.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο, η Ισπανία είχε 6.740 νέα κρούσματα.

«Θερίζει» την ανθρωπότητα η πανδημία

Οι θάνατοι που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν σήμερα τους 200.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς έχουν αναφερθεί σε τρεις χώρες: τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ο πρώτος θάνατος από την Covid-19 καταγράφηκε στις 10 Ιανουαρίου στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Χρειάστηκαν 91 ημέρες για να ανέλθουν οι νεκροί στους 100.000 και μόνο 16 ημέρες για να διπλασιαστούν.

Συγκριτικά, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 400.000 θάνατοι από ελονοσία, ένα από τα πιο θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 52.400 θάνατοι ενώ στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία τα θύματα κυμαίνονται μεταξύ 22.000-26.000. Από τις 20 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών συγκριτικά με τον πληθυσμό του, με έξι νεκρούς ανά 10.000 κατοίκους. Αντιστοίχως, στην Ισπανία η αναλογία είναι 4,9 κα στις ΗΠΑ 1,6.

Περίπου το 8% των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στις ΗΠΑ πέθαναν ενώ το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 10% στην Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, τα ποσοστά θεωρείται βέβαιο ότι θα ήταν πολύ χαμηλότερα αν καταγράφονταν όλα τα κρούσματα, δεδομένου ότι δεν εξετάζονται όλοι όσοι φέρουν συμπτώματα.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται επίσης ότι θα είναι υψηλότερος, επειδή πολλές χώρες δεν περιλαμβάνουν σ’ αυτόν θανάτους σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα ή σε σπίτια.

Στην Ασία και τη Λατινική Αμερική οι νεκροί είναι περίπου 7.000, στη Μέση Ανατολή ξεπερνούν τους 8.800 και στην Αφρική είναι γύρω στους 1.350.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστικές εικόνες από «το ποτάμι του αίματος» (Pics)

Σχετικές ειδήσεις