ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στοιχεία για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο

Νέα στοιχεία για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο

Νέα δραματικά στοιχεία προέκυψαν από τις έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή ειδικού εισαγγελέα της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέκαριτς τόνισε ότι «διεξάγεται μάχη» στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να αλλάξει η σύνθεση της ομάδας ανακριτών, δηλαδή να συμπεριληφθεί ένας διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και να υπάρξουν αποφάσεις για το ποιος θα είναι επικεφαλής των ερευνών, που έχουν ανατεθεί προς το παρόν στον Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον και την ομάδα του.

Παράλληλα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο σερβικό τηλεοπτικό σταθμό TV Pink ότι υπάρχουν νέες λεπτομέρειες και ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα βοηθήσει.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην υπόθεση «Μέντικους» στο Κόσοβο, τις έρευνες για παράνομες μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων στην ομώνυμη κλινική της Πρίστινας, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα δώσει μάχη ώστε οι έρευνες να ολοκληρωθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Komersant», ρωσικά ανακριτικά όργανα δήλωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων των παράνομων μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων στην κλινική «Μέντικους» ήταν και υπήκοοι Ρωσίας και ότι η έρευνα που διεξάγεται στη Ρωσία επιβεβαίωσε εμπλοκή της ηγεσίας του Κοσόβου στο παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.