ΚΟΣΜΟΣ

Έφοδος στα γραφεία της Standard & Poor's στο Μιλάνο

Έφοδος στα γραφεία της Standard & Poor's στο Μιλάνο

Έφοδο στα γραφεία της Standard & Poor's στο Μιλάνο πραγματοποίησε η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza).

Η έφοδος διατάχθηκε από την εισαγγελία του Τράνι, για να διαπιστωθεί αν ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης επιχείρησε να χειραγωγήσει την αγορά με «ανακριβείς, αναληθείς ή αβάσιμες κρίσεις που αφορούν την αξιοπιστία του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Η έρευνα των εισαγγελέων ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι, όμως μετά την πρόσφατη υποβάθμιση από την Standard & Poor's μιας σειράς ευρωπαϊκών οικονομιών, απέκτησε νέα ώθηση.

Οι εισαγγελείς της περιφέρειας της Απουλίας θέλουν να ελέγξουν πού βασίστηκε ο οίκος αξιολόγησης, όταν, ήδη, τον Μάιο του 2010 αποφάνθηκε ότι «το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, λόγω των συνεπειών της ελληνικής κρίσης, είναι από τα πιο επισφαλή στην Ευρώπη».

Παράλληλα, δύο ιταλικές ενώσεις καταναλωτών κατήγγειλαν στη Δικαιοσύνη τον οίκο αξιολόγησης για τις εκθέσεις του περασμένου Ιουλίου, με τις οποίες κατέκρινε μέτρα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, επηρεάζοντας αρνητικά τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια.

Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν ο πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.